Touche pas à ma pote krijgt Vlaamse tegenhanger: Blijf van mijn lijf

Communication / News

Tijdens de Internationale week tegen straatintimidatie (4 april – 10 april) lanceert vzw ‘Touche pas à ma pote’ haar Nederlandstalige tegenhanger: ‘Blijf van mijn lijf’. Documentairemaakster Sofie Peeters (bekend van ‘Femme de la rue’) zal dit initiatief mee leiden. Hun eerste actiepunt? StandUP-trainingen organiseren om iedereen, ook omstaanders, te leren hoe te reageren op straatintimidatie. Reageren op seksuele intimidatie in de openbare ruimte is essentieel. Dat blijkt uit cijfers van internationaal onderzoek, uitgevoerd door L’Oréal Paris en IPSOS in 15 landen: 79% van de respondenten gaf aan dat hun situatie verbeterde wanneer een omstaander ingreep. Toch weet zo’n 86% van de respondenten eigenlijk niet hoé te reageren en zou 33% wel willen reageren als ze wisten op welke manier.

Sofie Peeters

Tijd voor actie dus! VZW ‘Touche pas à ma pote’ lanceert deze week haar Nederlandstalige tegenhanger ‘Blijf van mijn lijf’ om niet enkel in Franstalig maar ook Nederlandstalig België actie te kunnen voeren. Sinds haar oprichting in 2012 door Béa Ercolini heeft TPAMP bewustmakingscampagnes gelanceerd, spreekt ze zich regelmatig uit in de pers en heeft ze al meer dan 17.000 leerlingen en studenten gesensibiliseerd rond het probleem van straatintimidatie. Dit gebeurde hoofdzakelijk in Brussel en Wallonië, omdat TPAMP een Franstalige vzw is. Daar komt nu verandering in. Het eerste actiepunt van ‘Blijf van mijn lijf’ zijn gratis, digitale StandUP-trainingen. Stand-UP is een internationeel initiatief van L’Oréal Paris, waarbij ze samenwerken met lokale vzw’s om de trainingen uit te rollen. Aan de hand van het systeem van ‘five D’s’ kan iedereen leren hoe te reageren op seksuele intimidatie, als slachtoffer of omstaander. Inschrijven kan eenvoudig via de website.

‘Blijf van mijn lijf’ zal mee geleid worden door Sofie Peeters, regisseur van ‘Femme de la rue’. Logisch ook! Het was deze documentaire die tien jaar geleden de problematiek van straatintimidatie op de maatschappelijke agenda zette. Nog voor #MeToo leidde ‘Femme de la rue’ tot ongeziene aandacht voor seksuele intimidatie en de invoering van de anti-seksismewet. Tien jaar later zet regisseur Sofie Peeters zich nog steeds in tegen seksisme en grensoverschrijdend gedrag, als journalist en documentairemaakster. Zo maakte ze onder andere reportages over genitale verminking, vaderschapsdiscriminatie en gendersensitieve geneeskunde.

Op 31 maart om 12u werd er een Instagram-live georganiseerd om ‘Blijf van mijn lijf’ te lanceren. Sofie Peeters en Victoria De Buck, coördinatrice van TPAMP, spraken er met onder meer scénariste Elisabeth Lucie Baeten en Ayke Gubbels van PUNT vzw over hun ervaringen met straatintimidatie.