Unicef en Mutant gaan voor de échte uitdaging

Crea / News

Voor de 30e verjaardag van het Internationaal verdrag voor de Rechten van het Kind sloegen de Europese Unie en Unicef de handen in elkaar. Samen lanceerden ze een internationale sensibiliseringscampagne op het populaire social media platform TikTok. In vier weken tijd werd de campagne al 280 miljoen keer bekeken. De campagne werd bedacht door de Belgische startup Mutant. De productie werd verzorgd door Roses Are Blue

Het Internationaal verdrag voor de Rechten van het Kind is het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag ooit. In 30 jaar tijd werd er al flink wat bereikt, maar er is nog veel werk. “We dragen samen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen zich thuis voelen in hun eigen gemeenschap en eraan kunnen bijdragen. Dit is van vitaal belang,” zei EU High Representative Federica Mogherini tijdens het laatste United Nations General Assembly (UNGA).

Tegelijkertijd zien we de opkomst van millennials met een uitgesproken mening, zoals Greta Thunberg. Zij zijn het levende bewijs dat kinderen een stem hebben die gevolg krijgt. Om hen kracht bij te zetten, lanceert de Europese Unie en Unicef ‘The Real Challenge’, een internationale sensibiliseringscampagne op TikTok.

TikTok is met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers een populair social media platform bij kinderen en tieners. In de app kunnen gebruikers zichzelf filmen en ‘challenges’ creëren, meestal danspasjes, op 15 of 30 seconden stukjes muziek uit bekende pop songs. Met ‘The Real Challenge’ worden kinderen uitgedaagd om de mensonwaardige omstandigheden van leeftijdsgenootjes in sommige werelddelen na te bootsen. Vier filmpjes getiteld ‘Labour’, ‘Bully’, ‘Equals’ en ‘Family’ werden gebruikt voor de lancering. Elk filmpje belicht een aspect rond kinderrechten.

De campagne werd bedacht door de Belgische startup Mutant, opgericht in januari van dit jaar. “In onze ambitie om marketing trends te overstijgen, kwamen we tot het inzicht dat entertainment de enige manier is om mensen echt mee te krijgen in je verhaal. Met deze gedachte zijn we Mutant gestart: ‘Panem et Circenses. Bij ons draait alles rond entertainment, zelfs als we rond een serieus onderwerp als kinderrechten, of een lokale campagne rond culturele verschillen werken. Alleen zo kan je mensen echt raken en in beweging krijgen,” zegt Odin Saillé, founder en creative director van Mutant.

De campagne werd geproduceerd door Roses Are Blue, dat recent nog de ‘Impact Award’ van de Association for International Broadcasting (AIB) mocht ontvangen voor hun televisieformat ‘Down The Road’.

https://vimeo.com/374367506

Credits
Mutant (agency)
Creative & strategic director: Odin Saillé
Client director: Emilie Kino
Concept: Sven Van Hooydonck & Johan Van Oeckel
Support team: Alex Noten & Auke Moonen
Editor: Aldo Dalla Palma
Roses Are Blue (production)
Executive producer: Robbe Demuynck
Producer: Catherine Hauben
Director & scenario: Gijs Polspoel
DOP: Jan Mestdagh