Speedtalk@home met Denis Masquelier, algemeen directeur IP

Communication / Media / News

Hier zitten we dan. Nog steeds in lockdown, bijna vastgeroest achter onze smartphone of computer. Stilaan hunkerend naar wat meer sociaal contact. “Waarom dan geen video-interviews doen?” dachten we bij PUB. En zo geschiedde. We vroegen aan enkele regies hoe zij deze lockdown ervaren en stelden hen duidelijke vragen:

  • Hoe gaat uw regie om met deze Covid-19-crisis?
  • Uw beleid in enkele woorden?
  • Zal u telewerk ook na de lockdown toestaan?
  • Wat zal er na de crisis in uw persoonlijke gedrag veranderen?

Eerste aan de beurt is Denis Masquelier, algemeen directeur bij IP, de regie van mediagroep RTL.

Hoe gaat uw regie om met deze Covid-19-crisis?

We hebben tientallen televisie-, radio- en digitale media. Die hebben, net als externe partners, zeer creatief en snel gereageerd. Ik heb veel bewondering voor de journalisten en teams van de nieuwsmedia die zeker risico’s namen. Ook bij de entertainmentmedia zoals radio was de reactiviteit voorbeeldig. Ze hebben zichzelf heruitgevonden. De ankermedia zijn volgens mij beter binnengedrongen bij de Belgen. Zij brengen deze lockdown op bijzondere manier tot leven op antenne. Klassieke media hebben hun plaats teruggevonden in ons leven. Kijk maar naar hoe het aantal televisiekijkers is toegenomen. In radio uit zich dat minder, in digitaal dan weer wel. Ook het aantal inschrijvingen op RTL PLAY is het bewijs dat de Belg zeer attent is en bereikbaar is. De kijkcijfers van het nieuws zijn ontploft. We hunkeren naar lokaal en nationaal nieuws. Iedereen mag trots zijn op het gepresteerde werk.

Uw beleid in enkele woorden?

Eerst was er het begin van de crisis. We moesten snel handelen in de vraag naar opschorting en het on-hold zetten van campagnes. Dat maakte ons een beetje hulpeloos. We gingen door een reactieve fase, gekenmerkt door empathie en begrip. En de wil om onze adverteerders te helpen. In het hart van de crisis hebben we hen geholpen. Op een andere manier natuurlijk, zowel nationaal als regionaal. Vooral regionale adverteerders zijn getroffen door de sluiting van alle winkels. Hoe we hen bijstonden? Actieve adverteerders gaven we gratis extra reclameruimte. In tijden van crisis mogen we niet vergeten te communiceren. Dat klinkt als een boosdoener, maar toch is dit de realiteit. Het stelt je in staat om sterker uit de crisis te komen. Veel studies bevestigen dit en het is belangrijk. We zullen bovendien zeer flexibel zijn wanneer het verwachte engagement niet werd behaald. Adverteerders wier investering minder dan 15% van het oorspronkelijk geplande bedrag bedraagt zullen niet worden afgestraft. En hoewel het bereik fors gestegen is, hebben we de cost per mille niet veranderd.  We hadden de tarieven kunnen verhogen en zo “kunnen profiteren van de situatie”. Aanwezige adverteerders zijn vandaag verwend met zeer mooie bereikcijfers. Dit gebeurde in samenwerking met VIA, de vereniging voor audiovisuele media. We creëerden tags voor radio en televisie, in de vorm van een gratis 5-seconden overlay die uitnodigt om naar de site van de adverteerder te gaan. Vandaag werken we ook aan de relaunch. Hoe kunnen we de toegang tot onze media vergemakkelijken en hoe kunnen we reclamewereld helpen alles herop te bouwen? En dat geldt ook voor onszelf, want dit zal ongetwijfeld sporen achterlaten.

Zal u telewerk ook na de lockdown toestaan?

Ik ben nooit een grote voorstander van telewerk geweest. In ons team is er veel informele communicatie en heerst er een belangrijke groepsdynamiek. Uiteraard wordt telewerken steeds normaler, dat past in deze tijdsgeest. We werden op een directe manier geconfronteerd met telewerken. Op 24 uur tijd moesten honderden mensen van thuis uit werken. We waren daar niet op voorbereid. We leren vandaag dus een beetje onder dwang, en dat heeft veel voordelen. Eerst en vooral werken we meer, ook al is dat misschien paradoxaal. We winnen duidelijk veel tijd door de baan niet op te moeten. Daarmee winnen we een halve dag. We zullen de optie zeker bekijken, maar ook kadreren. Telewerken is ook niet voor iedereen leuk. Sommige mensen missen de groepsdynamiek. Toch zorgt het ergens wel voor meer efficiëntie. De vergaderingen zijn bijvoorbeeld korter. 

Wat zal er na de crisis in uw persoonlijke gedrag veranderen?

Telewerken voor een halve of een hele dag per week kan interessant zijn. Het is erg handig. Toch zullen we limieten moeten opleggen. Ik weet niet of het louter psychologisch is, maar deze periode is duidelijk erg uitdagend. De cijfers die we elke dag en avond op het nieuws zien… Tezelfdertijd zorgt thuiswerken voor meer comfort, dat is paradoxaal. Het zorgt ervoor dat we allemaal meer naar de zin van het leven op zoek gaan. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat ik de lente van thuis meemaak. Om de natuur te herontdekken en de manier waarop ze heropleeft... Dat is erg leuk. Het is ook interessant om daar de zin van in te zien. Misschien is dat omdat wij in de marketing zitten, waar de zoektocht naar zin soms weg is. Ik denk dat er zeker plaats is voor meer betekenis. We spreken over groei, maar niet ten koste van alles. Het moet duurzame en intelligente groei zijn. De mens wordt weer belangrijk. We beseffen dat social distancing voor een grotere samenhang in de teams zorgt. Dat heeft me aangenaam verrast, die nauwere band tussen collega’s. Dat moet iets betekenen dat we niet meer mogen vergeten.