Virtue en DDR Museum brengen Berlijnse Muur tot leven in Minecraft

Crea / News

Dertig jaar na de historische val van de Berlijnse Muur hebben het DDR Museum en creatief bureau Virtue de krachten gebundeld om de jongere generatie meer te leren over dit belangrijke moment in de wereldgeschiedenis. De muur is nagemaakt in het populaire spel Minecraft Earth om jonge mensen op een interactieve manier kennis te laten maken met de geschiedenis van de Berlijnse Muur. Door artificial intelligence in te zetten in een nieuw ontwikkeld lespakket kan de tool door zowel leraren als leerlingen wereldwijd gebruikt worden.

Er is meer dan 300 uur in het spel gestopt om de exacte materialen te verzamelen die nodig zijn om de Berlijnse Muur realiteitsgetrouw en historisch accuraat te reconstrueren. Daarmee is Tear Down That Wall tevens de eerste educatieve tool ooit die geïntegreerd is in Minecraft Earth.

29% van de Duitse bevolking is geboren na de val van de muur een heeft weinig herinneringen aan de pijn en het gevoel van onrecht dat het bouwwerk teweeg bracht. De lage mate van bewustzijn rondom dit onderwerp onder Berlijnse jongeren is een groot probleem, zegt Klaus Schroeder van de Freie Universität: “Meerdere onderzoeken laten zien dat hoe minder middelbare scholieren van de DDR weten, hoe groter de kans is dat ze er een positief beeld van hebben.” 

Een immersieve ervaring in het populaire spel Minecraft Earth

Minecraft Earth is de recentelijk gelanceerde mobiele versie van het populaire spel Minecraft, een spel waarbij je door middel van digitale bouwblokken en augmented reality bouwwerken direct in de echte wereld kan plaatsen in een overlay die te zien is op je telefoon.

Om de Tear Down That Wall ervaring direct toegankelijk te maken in de spelomgeving moest het team de elementen bouwen op dezelfde manier als iedere tiener in Minecraft Earth: door de materialen te mijnen in de digitale realiteit van Minecraft Earth.

In de game kunnen gebruikers delen van de gereconstrueerde Berlijnse Muur vinden, zoals de Brandenburger Tor en Mauerpark in een historisch accuraat, 1-1 geschaald model dat op zijn originele locatie of waar dan ook ter wereld in het echt geplaatst kan worden middels artificial intelligence.

Om een soepele ervaring te creëren waarbij gebruikers direct actie kunnen ondernemen, heeft het team ‘buildplates’ gebruikt; een functie van het spel waarbij Minecraft Earth gebruikers vrienden kunnen uitnodigen om hun creaties naast elkaar te bekijken waardoor het mogelijk wordt om samen, met een pickhouweel, de Muur neer te halen. Net als toen de Muur in 1989 viel.

“Dit is de eerste keer dat we mensen van over de hele wereld de muur kunnen laten neerhalen. Voor jonge bezoekers maakt het een groot verschil dat ze hierin een actieve deelnemer kunnen zijn in plaats van een toeschouwer en dit grijpt dan ook op een hele andere manier hun aandacht,” zegt Gordon Freiherr von Godin, directeur van het DDR Museum.

Een volledig lespakket

De AR-ervaring is onderdeel van een nieuw lespakket, ontwikkeld in samenwerking met docenten en het DDR Museum. Met dit lespakket kunnen docenten, studenten en mensen van over de hele wereld toegang krijgen tot de Berlijnse Muur door middel van Minecraft Earth en dit gebruiken als onderdeel van hun lessen.

Het lespakket biedt een volledig curriculum met groepsoefeningen gericht op de geschiedenis van de Berlijnse Muur. Dit volledige educatieve plan moet leraren inspireren en een leidraad vormen voor hen om de AR-ervaring te implementeren in hun klaslokalen.

“Door een geliefd gameplatform en AR-applicaties met interactieve elementen in te zetten hebben we een vergeten onderdeel van de geschiedenis onder de aandacht van een nieuwe generatie gebracht,” zeggen Emil Asmussen en Martin Nørgaard Furze, creative directors bij Virtue. “Daarnaast hebben we door de game-ervaring weten te integreren in een volledig lespakket waarmee we de nieuwsgierigheid kunnen wekken naar de rol van grensmuren in een bredere context.”