VRM volgt Vlaamse vloggers

Media / News

Er beweegt heel wat in de wereld van influencers. Ooit waren ze de eerste “prosumers” van de sociale media, maar sindsdien hebben ze zich in snel tempo verder geprofessionaliseerd. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de overheid niet kon achterblijven: vadertje staat moest en zou ingrijpen.

Aangezien influencermarketing ook in België een steile opmars kende, mag het niet verbazen dat de vraag naar regulering steeds luider weerklonk. In 2018 had het Communicatie Centrum (de vroegere Raad voor de Reclame) al een aanbeveling geformuleerd rond online influencers en mede op basis daarvan lanceerde de Belgische marketingassociatie BAM eerder dit jaar twee richtlijnen rond influencers en ethische marketing. Ook had BeCommerce eind vorig jaar een keurmerk voor influencers in het leven geroepen om misleidende advertenties en fraude tegen te gaan. En hoewel er zelfs discussie bestaat over het kroost van zogenaamde mom- en dadfluencers en de definitie van kinderarbeid, lijkt het debat zich vooral te kristalliseren rond een ander soort wetgeving: die omtrent reclame.

Op Europees vlak werd de zogenaamde Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten herzien, reden waarom Vlaanderen in mei 2021 het Mediadecreet aanpaste. Het gevolg daarvan is dat de bepalingen van dat decreet – en in het bijzonder artikel 53, dat stelt dat commerciële communicatie oftewel reclame gemakkelijk als dusdanig herkenbaar moet zijn – sindsdien ook voor influencers gelden. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), dat bevoegd is voor het toezicht op de naleving van die wetgeving, publiceerde in december van dat jaar iets wat zij het “Content Creator Protocol” (CCP) noemen. “Dankzij het CCP kunnen contentcreators en influencers op eenvoudige wijze begrijpen of hun video’s op sociale media zoals YouTube, Instagram, TikTok, Twitch,... aan de regelgeving beantwoorden,” zegt Francis Soulliaert, communicatieverantwoordelijke en woordvoerder bij de VRM. “Aanvankelijk was het vooral onze bedoeling om mensen te informeren: zo hebben we onder meer een groot aantal contentcreators persoonlijk aangesproken met de vraag om zich aan de regelgeving te houden. Verder hebben we ook een online webinar georganiseerd, en ging begin mei 2023 nog een info- en netwerkmoment voor de sector door. We blijven dus ook nu nog inzetten op informatie en communicatie.”

[...]

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE