Wat drijft generatie Z op de arbeidsmarkt?

4schools / News / People / Research

Met de opkomst van Generatie Z op de arbeidsmarkt staan organisaties voor de uitdaging om dit jonge talent aan te trekken en te behouden. Maar wat drijft Gen Z’ers als ze carrièrebeslissingen maken? Staffing specialist Walters People heeft onlangs onderzoek uitgevoerd onder jonge professionals met 1 tot 3 jaar ervaring, om inzicht te krijgen in hun kijk op de arbeidsmarkt en hun carrièreplannen.    

Salaris blijft een prioriteit 

Ondanks hun sterke morele kompas en waardering voor maatschappelijke waarden van werkgevers, blijft salaris een belangrijke factor voor Gen Z’ers. Uit het onderzoek blijkt dat 83 procent van de ondervraagden een hoger salaris en/of een uitgebreider pakket aan extralegale voordelen als motiverend beschouwd om van job te veranderen. Opvallend is dat 56 procent niet bereid is om een job met een lager salaris te overwegen, zelfs niet als andere voordelen, zoals flexibiliteit of een goede teamsfeer, worden aangeboden.  Slechts 12 procent van de jonge werknemers is bereid om een lager salaris te accepteren voor een job bij een organisatie die dichter bij hun idealen staat. 

 “Gen Z’ers staan bekend als ‘dromers’ op de werkvloer. Ze zijn sociaal geëngageerd en milieubewust, en verwachten van hun werkgever ook inspanningen in deze domeinen," zegt Asia Skifati, associate director bij Walters People. "Salaris blijft echter een cruciale factor door de stijgende kosten van levensonderhoud. Het hoge aanbod van vacatures stelt die jonge professionals in staat om kieskeurig te zijn, wat organisaties aanspoort om hun salarispakket te benchmarken en te herzien.”  

Asia Skifati, director Walters People 

Inhoud en uitdaging zijn belangrijk 

Jobinhoud blijkt een volgende grote motivator te zijn voor Gen Z: een ruime meerderheid (64 procent) is bereid om hun huidige job in te wisselen voor een inhoudelijk interessantere en/of uitdagendere functie. Een kwart van de ondervraagden staat er zelfs voor open om daarvoor een deel van hun salaris op te geven.  

“Gen Z hecht waarde aan plezier en voldoening in hun werk en ze deinzen er niet voor terug om hun job op te geven om hun passie na te streven," gaat Asia Skifati verder. "Gen Z’ers zien hun kansen op de arbeidsmarkt dan ook positief in: 89 procent voelt zich optimistisch over de economische situatie in hun sector voor de komende twaalf maanden, en 88 procent schat zijn of haar persoonlijke professionele toekomst rooskleurig in. Dat positieve sentiment toont zich in de plannen van ruim een op drie jongeren om binnen de drie jaar over te stappen naar een nieuwe jobopportuniteit.” 

Dicht bij huis werken is aantrekkelijk 

41 procent van de ondervraagden geeft ten slotte aan dat ze graag dichter bij huis willen werken, en 15 procent is bereid een lager salaris te accepteren voor die mogelijkheid. 

Asia benadrukt het belang van een goede werk-privébalans voor jonge professionals en merkt op dat Gen Z de ‘side hustle’-cultuur omarmt: “Vandaag hebben 2 op 3 jongeren naast hun vast werk nog een bijverdienste. Het is dus logisch dat zij geen tijd willen verspillen door elke ochtend en avond in de file te staan. Werkgevers kunnen best inpikken op die trend door flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken aan te bieden. Zo blijven ze aantrekkelijk voor de jongste generatie werknemers.”