Wie gaat mee naar Scherpenheuvel?

Communication / News

Te voet naar Scherpenheuvel

Te voet naar Scherpenheuvel gaan, er zijn maar weinig Belgen die niet weten wat ermee bedoeld wordt. Maar hoeveel mensen gaan nog effectief op bedevaart? Dat vroeg geboren Scherpenheuvelaar Jo Thuys van The Sound of C zich af toen hij enkele jaren terug een artikel las over het dalend aantal bedevaarders dat ieder jaar naar Scherpenheuvel afzakt. Daarop bedacht hij een nieuwe invulling aan het begrip ‘bedevaart’ te geven: eentje waar in groep actief van de mooie omgeving genieten nog steeds centraal staat, maar waar streekproducten, cultureel erfgoed, sport en spel het overnemen van de religie. « We willen bedevaarten een hedendaagse invulling geven. Zelf spreken we dan ook liever over ‘Smakelijke Pelgrimstochten’. Met Tevoetnaarscherpenheuvel.be mikken we op bedrijven, verenigingen en groepen die het belangrijk vinden de groepsgeest aan te scherpen, maar anderzijds ook gewoon willen genieten. Zij kunnen voortaan bij ons terecht voor een leuke teambuilding of daguitstap, te voet naar Scherpenheuvel, » zegt Thuys.

Een bedevaart hip maken, hoe begin je eraan? « Wel, uiteindelijk vertrek je altijd vanuit je eigen leefwereld, » klinkt het bij Thuys. « Zelf had ik jaren in bedrijven gewerkt waar op tijd en stond een teambuilding georganiseerd werd. Hierbij werd er altijd een mix gezocht van iets actief, origineel, lekker en – wellicht de moeilijkste – toegankelijk voor iedereen. Ik ben dan ook vanuit die vier doelstellingen vertrokken en heb dit toegepast op het concept ‘bedevaart’. Een haalbare 12km lange wandeling langs de mooiste plekjes van onze streek met voldoende stops om te genieten van allerlei lokale streekproducten, de toevoeging van enkele spelelementen om de competitiegeest binnen een groep te stimuleren, hier en daar een geleid bezoek aan een lokale erfgoedsite en de basiliek van Scherpenheuvel als eindpunt. Meer is er naar ons gevoel niet nodig om mensen een toffe dag te bezorgen, waarbij ze mekaar beter en op een andere manier hebben leren kennen. »

In de eerste fase worden 2 vaste wandelingen aangeboden: de Maagdenroute en Patersroute. De Maagdenroute vertrekt aan het station van Diest en loopt langs de Demervallei naar de Maagdentoren en het historisch centrum van Zichem en van daaruit via velden en holle wegen naar Scherpenheuvel. Onderweg worden verschillende stops voorzien, waaronder ook een picknicklunch aan de Maagdentoren.  Hier zal men kunnen proeven van heel wat lokale Hagelandse streekproducten. Ook het inbouwen van spelelementen (volksspelen, quiz, etc.) aan de verschillende stops is voorzien.

De Patersroute vertrekt dan weer aan de Abdij van Averbode, waar men al meteen een rondleiding krijgt in het gloednieuwe belevingscentrum Het Moment. De route loopt verder via de Merodebossen naar Testelt, waar er een streekproductenlunch voorzien wordt in een oude watermolen. De wandeling zet zich vervolgens verder via Keiberg en Zichem naar Scherpenheuvel. Onderweg wordt er nog gestopt bij de wijngaard van TV-maker Luc Haekens (bekend van ondermeer De Ideale Wereld) voor een rondleiding en wijndegustatie.

« Daarnaast werken we ook op volledig op maat. Wie dus graag een seminarie in de voormiddag organiseert en zijn smakelijke pelgrimstocht met enkele uren wil inkorten kan dit. Idem voor bedrijven die graag nog een verlengstuk aan hun bedevaart breien met een diner of BBQ. Op termijn willen we ook scholen kunnen ontvangen door middel van een aangepast educatief programma en zelfs familie- en vrijgezellengroepen behoren tot de mogelijkheden. Te voet naar Scherpenheuvel gaan moet een activiteit worden die opnieuw een breed publiek aanspreekt en over meer gaat dan kaarsen branden en bidden. Als we met onze activiteiten daarin kunnen slagen, zal ik een gelukkig man zijn, » besluit Thuys.