Wij gastvrij, choco blij!

Crea / News

header_toerisme-horecaGastvrijheid: het lijkt een evidentie voor de toeristische sector (en de horeca in het bijzonder). Maar dat is het niet altijd, vooral tegenover mensen met een beperking en families met kinderen. Daarom ontwikkelde choco in opdracht van Toerisme Vlaanderen een campagne die horeca-uitbaters de nodige tools, tips en tricks geeft om extra gastvrij uit de hoek te komen.
case_toerisme-horeca2

Gert de Mangeleer van driesterrenzaak Hertog Jan zet graag mee z’n schouders onder dit project: “De campagne biedt uitbaters en medewerkers inzicht in de manier waarop mensen met een beperking hun horecabezoek beleven, en reikt ook heel wat haalbare tips aan om er een geslaagde ervaring van te maken. Echt: met een aantal kleine ingrepen kan je al heel wat veranderen.”

Die kleine ingrepen komen recht uit het werkveld: in een aantal filmpjes vertellen uitbaters namelijk hoe zij het aanpakken. En dat gaat van kleine dingen, zoals een menukaart in grote letters aanbieden, mensen begeleiden naar hun plek, duidelijk oogcontact maken of gewoon: doodnormaal doen. Christophe, de dove uitbater van soepbar Sordo in Gent, geeft zelfs een snelcurus gebarentaal.

De tips en getuigenissen kregen allemaal een plekje op wijgastvrij.be, waarvoor choco een subsite liet ontwikkelen. Daar vinden horeca-uitbaters en -medewerkers ook een aantal gratis tools en downloads: van leuke onderleggers tot een aantal brochures. Choco stond tenslotte ook in voor het persevent, waarop minister Ben Weyts en topchef Gert de Mangeleer aan den lijve ondervonden wat het is om als blinde te tafelen. Het resultaat: heel wat media-aandacht en een geslaagde campagnelancering…