Wunderman Thompson Health pleit voor meer emotie

News / Research

Om gezond te blijven moeten we genoeg bewegen, gezond eten, voldoende slapen … Dat weten we natuurlijk allemaal. Maar doen we het ook? Neen... Daarom brengt Wunderman Thompson Health jaarlijks een studie uit rond wat zij ‘Health Inertia’ noemen: het feit dat - hoewel we weten welke beslissingen we moeten nemen om een gezonde levensstijl te behouden – we dit niet doen. Dit jaar richt de Health Inertia-studie zich op datzelfde patroon, maar dan bij artsen. Want ook zij maken niet altijd de beste, meest gezonde keuze voor hun patiënten. Wunderman Thompson onderzocht waarom artsen niet altijd de aanbevelingen volgen rond het uitvoeren van botdichtheidscreenings bij patiënten met een risico op osteoporose. En hoe marketeers artsen kunnen inspireren om actie te ondernemen. Verrassend: uit het onderzoek blijkt dat artsen anders reageren afhankelijk van het soort communicatie. 

Emotionele en persoonlijke communicatie

Toen de zorgverleners tijdens het onderzoek rationele en generieke berichten te zien kregen, verklaarde 56% dat ze ernaar zouden handelen. Niet slecht, zou je denken? Maar toen ze emotionele en gepersonaliseerde boodschappen voorgeschoteld kregen, verklaarde 75% van de zorgverleners dat ze ernaar zouden handelen. Dat betekent een toename van 34%. Veronderstellingen die al decennialang meegaan, over wat de beslissingen van artsen beïnvloedt, worden door deze studie ontkracht. Want hoewel rationele communicatie de norm in deze sector is, blijkt nu dat artsen gunstiger reageren op emotionele, persoonlijke boodschappen. Wetenschap die ‘menselijk’ verpakt wordt, blijkt veel overtuigender te zijn. ”In onze communicatie met zorgverleners hebben we de neiging om alleen hun rationele kant aan te spreken, waarbij we vergeten dat het vaak emoties zijn die hen motiveren en hen tot actie aanzetten. Net als bij ons allemaal,” zegt Yves Fransen, medical director bij Wunderman Thompson Health Brussels. 

Het is dus belangrijk om de drijfveren van zorgverleners te achterhalen en uit te pluizen welke emoties daarbij meespelen. Door te vertrouwen op wetenschappelijke, rationele feiten, kom je maar halfweg. Want zoals neuroloog Donald Cane zegt: "emotie leidt tot actie, terwijl rede leidt tot conclusies". Lees het volledige Health Inertia-rapport voor meer informatie over het onderzoek en om te ontdekken hoe u overtuigender communiceert met zorgverleners.

Ga naar het rapport