Wycam's wordt geheim ingrediënt toprecepten

Marketing / News

De snoepblikken van Wycam’s zijn al jarenlang een vaste waarde in iedere snoepkast. De bollen zijn gekend als een lekkere guilty pleasure voor ieders smaak. Maar wist je dat je met de traditionele en authentiek Belgische Wycam’s confiserie ook heerlijke gerechten op tafel tovert? De bollen met verschillende smaken (munt-, koffie-, boter-, fruit- en borstbollen) lenen zich tot verrukkelijke bereidingen. Kaasaffineur Frédéric Van Tricht, mixologist Hannah Van Ongevalle en patissiers Toon De Klerck en Valériane Gréban lieten hun creativiteit erop los. Een opmerkelijke zet voor de ondernemers en ook een beetje een sprong in het diepe, want tot een paar weken geleden had merkeigenaar Joris Thijs nog amper budget ingezet op marketing. Met de hulp van PR agency Wavemakers treedt Wycam's nu op een opvallende manier naar voren.

Sinds 1946

Het verhaal van Wycam’s start in 1946 op de stoof van Camille Wyckmans in Schoten. Toen al verpakte hij de borstbollen in de typische blikjes die Wycam’s ook vandaag nog steeds gebruikt. In 1973 verhuisde Wycam’s naar een echte fabriek in Kalmthout en in 2017 verhuisden merk en productie naar Sint-Niklaas bij Joris Thijs van Confiserie Thijs.  Ondertussen is Wycam’s een gevestigde waarde in de confiserie. Ze produceren 10.000 blikken per dag en exporteren naar Nederland en Frankrijk. De productie van het harde suikerwerk vindt volledig plaats in België en wordt aangedreven door 100% lokale en groene energie van Wase Wind. Wycam’s zet enorm in op ecologie: ze springen zuinig om met grondstoffen, verpakkingen en energie. Zo zijn in de fabriek bijvoorbeeld alle leidingen supergeïsoleerd, is er enkel nog LED-verlichting te vinden en wordt warm water voorzien door middel van warmtepompen die hun warmte halen uit de stookplaats.

Het geheime ingrediënt Wycam's

Vier Belgische topchefs werden getriggerd door de authentieke smaken en wilden ze graag integreren in een van hun gerechten. De bollen werden gesmolten, fijngemalen of op de manier die de chefs het wilden herleid tot een nieuw ‘secret ingrediënt’. Zo ontstonden volledig nieuwe bereidingen en enkele klassiekers met een Belgische twist.

Kaasaffineur Frédéderic Van Tricht (Antwerpen) van Kaasaffineurs van Tricht ging aan de slag met de klassieker der klassiekers: de borstbollen (zie foto boven). “De smaak van borstbollen ademt voor mij pure nostalgie. Ik zag die perfect blenden met een zachte geitenkaas. De combinatie van beide zal iedere gastronomische liefhebber verrassen en bekoren”, aldus Van Tricht.

Mixologist Hannah Van Ongevalle (Knokke), ook wel gekend van cocktailbar ‘The Pharmacy’ of als host op njam!, viel voor de frisse smaak van Wycam’s muntbollen. Haar ‘Wycam’s Winter Punch’ met o.a. rode vermouth en donkere rum houdt je gegarandeerd warm tijdens de koude eindejaarsdagen.

Sterrenbakker en patissier Toon De Klerck (Sint-Niklaas) was een tijdlang chef-patissier bij 3-sterrenrestaurant Hof van Cleve en heeft nu zijn eigen ambachtelijke bakkerij in Sint-Niklaas. Hij ging voor een upgrade van waarschijnlijk een van de populairste desserten uit de Italiaanse keuken: een Wycam’s Panna Cotta. Hiervoor smolt hij de heerlijke koffiebollen.

Ook Valériane Gréban (Hannut), patissier en finaliste van Meilleur Pâtissier 7 op RTL, liet zich verleiden door de zacht zoete smaak van koffie en mokka. Zij verwerkte de koffiebollen in overheerlijke amandelkoekjes.

Alle recepten vind je in de receptenbundel of op www.wycams.be/recepten.