Zorgeloos en veilig op staycation met YouFlanders

Media / News

In nauwe samenwerking met Orange Belgium en data-engineer Cropland biedt Toerisme Vlaanderen toeristen de mogelijkheid om de drukte over heel Vlaanderen in real time te volgen. Dat doen ze via een gebruikersvriendelijke app, 'YouFlanders', waarmee vakantiegangers in alle veiligheid hun trip kunnen plannen. De app voorziet ook handige informatie over de corona- en veiligheidsmaatregelen die bezoekers op de bestemming in acht moeten nemen.

Tijdens de quarantaine zocht Toerisme Vlaanderen naar manieren om onze toeristische troeven in Vlaanderen in de kijker te zetten, zowel voor de bezoekers als voor de bedrijven, handelaars en organisaties achter die trekpleisters. Volgens een onderzoek van Toerisme Vlaanderen verkiest 1 Belg op 3 de komende zomermaanden een vakantie in eigen land boven een vakantie in het buitenland. In deze tijden van extreme voorzichtigheid als gevolg van Covid-19 is het belangrijk dat zowel bezoekers als de toeristische sector de toestroom van toeristen in real time kunnen volgen om zo de regels van social distancing te kunnen naleven. Met zijn initiatief reikt YouFlanders een uitstekende oplossing aan die beide partijen in staat stelt om in real time informatie over de situatie uit te wisselen.

Orange Belgium sloeg de handen in elkaar met data-engineer Cropland en Toerisme Vlaanderen door bijna realtime data te verstrekken om te rapporteren over de drukte in een specifieke zone op dat moment. “Deze zomervakantie wandel en fiets ik van Leut in Limburg naar Lampernisse in West-Vlaanderen”, zegt Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir. “Tijdens die tocht zal ik de YouFlanders-app van Toerisme Vlaanderen zeer goed kunnen gebruiken. De app bevat logies, museums, attracties en wandel- en fietsroutes maar dankzij de heatmaps weet ik direct welke plekken ik wil mijden. Het is erg makkelijk: rood is druk, geel is kalmer. Dus wie een leuke wandel- of fietstocht wil maken langs Vlaamse velden: de YouFlanders-app is net zo onmisbaar als je mondmasker en handgel.”

In totaal zal de app 2.700 bezienswaardigheden en bestemmingen bevatten. Elke bezoeker die zich binnen een straal van 500 meter bevindt, kan de druktebarometer in enkele clicks aanpassen. De drukte op dat tijdstip wordt vergeleken met de druktegeschiedenis sinds 15 juni 2020, meteen na de lockdown. De bronnen voor de analyses zijn gebaseerd op anonieme verkeersstatistieken van het Orange Belgium-netwerk. Deze gegevens worden toegevoegd via specifieke algoritmen en vertaald in verschillende kleurcoderingen (rood = bezet, groen = kalm) om te kunnen voldoen aan de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de app kunnen het downloaden via www.youflanders.be.