ZWANGERE GUY, POLITIEK KLANKBORD VOOR DE JEUGD?

Communication / News

Na alle Youth For Climate-protesten zou men beginnen te denken dat de jeugd opnieuw belangstelling heeft voor politiek. Maar voor u enthousiast wordt: zo’n protesten zijn niet zo revolutionair en jongeren zijn ook niet over eenzelfde kam te scheren. 

In maatschappelijke debatten hebben we de neiging om de mens in hokjes te duwen. Maar geef nu toe. ‘Jongeren’, dat zegt toch niet veel? Elke generatie wordt gekenmerkt door zijn eigen gedrag. Maar wat wel zo is, is dat er de laatste tijd evolutie zit in het politiek engagement. Bij sommige jongeren, maar ook zeker bij andere generaties.

Politiek engagement à la carte

Vincent Jacquet (Université de Namur) bestudeert de manier waarop mensen zich bezighouden met politiek en hoe burgers er tegenover staan. Daarnaast is hij ook geïnteresseerd in de manieren waarop de overheid ons, burgers, probeert te betrekken. “Sinds de jaren tachtig is ons politiek engagement geïndividualiseerder, preciezer en minder globaal geworden. Iemand die zich inzet voor een bepaald doel zonder daarbij een verbintenis voor het leven aan te gaan, volgt bepaalde dingen op het internet of doet mee aan betogingen over een bepaald onderwerp. Het engagement is eerder à la carte, op een minder gestructureerde manier dan in politieke bewegingen zoals die bestonden tot de jaren zeventig,” analyseert hij.

Sébastien De Valck, creatief directeur bij BBDO, en Nathalie Guillemin, woordvoerder van Ecolo, delen die mening. De Valck vindt politiek niet langer een familiale aangelegenheid en merkte nieuw gedrag op bij jongeren in zijn microkosmos. “Aan de ene partij vinden ze dit leuk, aan de andere politici dat. Er wordt binnen gezinnen minder over partijen gepraat, maar meer over het onderwerp zelf.” Waarop Guillemin zegt: “De kijk van mijn dochter van 17 jaar is vooral door de sociale media gevormd. Zeggen dat jongeren niet meer geïnteresseerd zijn door politiek zou verkeerd zijn. Ze zijn nieuwsgierig en hebben meer dan ooit toegang tot informatie.” “Mijn kinderen spreker veel vaker en opener over politieke onderwerpen dan ik op hun leeftijd,” antwoordt De Valck. “Ze zijn kritischer en hebben controle over de sociale media.”

[...] LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE