Met Marie-Jeanne, Urbain of Yvonna naar Björk

Crea / News

Humming Bjork Humming is een gloednieuw creatief bureau uit Gent. Tijdens de allereerste vergadering samen hadden ze het ineens over het aankomende concert van Björk op het Sint-Pietersplein, en voorbije legendarische concerten die men daar heeft gezien (Prince, Leonard Cohen). Het gesprek kwam op het rusthuis dat op dat plein uitkijkt, en over het contrast tussen de eenzame oudjes die zelden bezoek krijgen, en de artiesten die een heel plein doen vollopen. Zo ontstond het idee om de lege stoelen van de bewoners te vullen met  festival-publiek. Humming klopte aan bij Gent Jazz (organisatoren van het optreden van Björk), waar men meteen bereid was om via hun site de Balcony Seats te verkopen en de opbrengst te schenken aan een goed doel. Humming vond de fantastische negentigers Marie-Jeanne, Urbain en Yvonna die hun deuren zullen opstellen. Humming en Gent Jazz hopen alvast dat ze een onvergetelijke avond beleven met Bjornk en met hun bezoekers, én dat eenzaamheid bij ouderen hierdoor wat meer aandacht krijgt.

Hilde Lanszweert, directeur zorgresidentie Ter Rive: “Hoewel onze inwoners de muziek van Björk niet kennen, waren ze meteen enthousiast toen we hen voorstelden om concertgangers mee te laten kijken vanuit hun raam. Telkens er iets gebeurt op het Sint-Pietersplein, zitten ze aan hun venster gekluisterd. Het is dan ook bijzonder mooi dat ze deze keer niet passief meekijken, maar actief betrokken worden bij het concert. Onze leuze in huis is “met gelukkige mensen, mensen gelukkig maken”. Wel, niets maakt hen zo gelukkig als met jongere mensen optrekken. We zijn ervan overtuigd dat dit geluk in twee richtingen werkt.”Humming Bjork
En de integrale opbrengst balcony seats naar vzw Enchanté. In het werken met daklozen bots je op problemen waar nog altijd geen structurele oplossing voor is. Het schrijnend tekort aan nachtopvang is daar een van. Overdag sta je bovendien sowieso op straat. Stel je voor, je hebt een griep of keelontsteking en 39 graden koorts. Op zo’n moment blijft iedereen thuis, in bed of in de zetel onder een dekentje. Voor daklozen is deze optie er niet. Zo kwam vzw Enchanté op het idee van een hotelbed op doktersvoorschrift. Deze Gentse vzw heeft al een breed netwerk aan hartelijke handelaren die daklozen uitgestelde koffies, maaltijden en faciliteiten aanbiedt. In Gent zijn er een pak hotels en b&b’s die bij momenten lege kamers hebben. Dankzij de opbrengst van de Björk Balcony Seats kan vzw Enchanté een structurele samenwerking aangaan met hotelpartners die hun lege kamers ter beschikking stellen van daklozen die door een van hun erkende dokters “thuis” worden geschreven. De crowdfunding voor vzw Enchanté’s “Hotelbed op doktersvoorschrift” stopt echter niet met deze actie. Tijdens Gent Jazz Festival zal de opbrengst van de affiches ontworpen door kunstenaar Peter Puype en de veiling van de gesigneerde festivalposter ook integraal naar dit goede doel gaan.

Credits
Client: Gent Jazz Festival
Client contact: Gaelle vanhaverbeke
Agency: Humming
Concept & Creative Direction: Sara West
Scriptwriter: Wendy Huyghe
Film Director: Domien Huyghe
Sound: Bart Van Lierde
Production Company: Humming

EditingDomien Huyghe