Op zoek naar verloren schoonheid

Vertaalde artikels

(c) Aude Vanlathem 021
Een imago versterkt door tijd, maar nooit verlelijkt door het leven. Sinds 2014 bouwt Silver & Copper mooie en sterke merken. Vandaag wisselt het bureau van kapitein en is het tijd om een nieuwe koers te varen.
« We realiseerden ons dat we veel erg goede dingen deden, » zegt Didier Vanden Branden, creatief directeur, bij het begin van onze ontmoeting. In heldere kantoren en een ontspannen sfeer verwelkomt hij ons in het bijzijn van zijn rechterhand Jean-Pierre Cremers, de nieuwe managing partner. Hoewel Silver & Copper inderdaad een echte knowhow toont op het vlak van positionering van merken, is het noodzakelijk om realistisch te blijven: ze moeten touch points kunnen vermenigvuldigen, en het is daar dat de evolutiemarge bij Silver & Copper geactiveerd zal worden. « Ons bureau van morgen is een bureau dat ook geldig en legitiem zal zijn op het gebied van inhoud, digitaal, activering, sociaal,… » Maar – wacht eens – Silver & Copper is een menselijk bureau, sterk maar klein…  past al die expertise daar? « We zullen samenwerken met experts die dit soort vaardigheden kunnen aanbieden en ze op aanvraag activeren, » legt Jean-Pierre Cremers uit. « Klanten zullen met ons samenwerken, we zullen kwalificaties kunnen activeren volgens zeer specifieke behoeften. Het is de enige realistische manier voor ons om ons zeer bijzondere DNA, gebaseerd op creativiteit en effectiviteit, te behouden. » In de huidige reclamewereld is deze houding een vrijwillige manier van differentiëren, maar het gaat er niet om lawaai te maken om lawaai te maken, « het is een volwassen manier om te ontwikkelen. » Didier besluit: « en zo blijven we onafhankelijk. Dat is onze rebellerende en ‘domme’ kant. »
180529 spice copper 073
De bijen van Silver & Copper
Het is dan ook via partnerships dat men een Silver & Copper-« label » zal creëren. « De experts zullen de hele tijd met ons samenwerken, maar ook onderling! Het is de bedoeling om een echte synergie te creëren binnen onze bijenkorf, » legt Didier Vanden Branden uit. « Het zal de manier veranderen waarop we werken. Dankzij deze mensen stellen we onszelf in vraag en kijken we met open geest, dat biedt ons nieuwe mogelijkheden. » Natuurlijk zijn Jean-Pierre en Didier op de hoogte van de overname van filialen door grote groepen. In deze context is het belangrijk om creativiteit te waarderen, en dat is precies wat Silver & Copper wil. Didier Vanden Branden legt uit: « Als klein bureau zijn we veel flexibeler, hebben we meer duurzaamheid. Grote bureaus hebben meer te vrezen dan wij, ze komen van een andere tijd, ze moeten vechten. » Maar Silver & Copper komt ook uit een andere tijd… We moeten onszelf de vraag stellen: wat houden we van vroeger over om het vandaag nog beter te doen? Didier antwoordt als een ware filosoof: « We leven in onze tijd, we gaan vooruit met verandering en de enige reden dat we naar het verleden mogen kijken, is voor onze schoonheid. Mensen hebben elke dag recht op schoonheid en kwaliteit. Dit heeft niets te maken met de klantervaring of andere reclame-effecten. In de stad of op het internet zien we elke dag verschrikkelijke dingen. Dus ja, het idee kan intelligent zijn, maar mensen hebben recht op schoonheid en dat wordt te gemakkelijk vergeten. Vandaag de dag denkt iedereen met een iPhone en een Instagram-account dat hij fotograaf is. Iedereen denkt dat hij regisseur is omdat hij een klein filmpje heeft gemaakt op Facebook. Bij Silver & Copper willen we absoluut modern zijn met behoud van kwaliteit, schoonheid, esthetiek en storytelling. »
180529 spice copper 063
Afspraak over zes maanden
Hoewel de trend zich op korte termijn afspeelt, wil Silver & Copper niet vervallen in deze faciliteit. « Het is belangrijk om altijd een algemene visie voor het merk behouden, » benadrukt Jean-Pierre Cremers, die maar al te vaak ziet dat voormalige collega’s geconfronteerd worden met een cultuurshock: lange termijn versus een handomdraai. « Wat ons drijft is de mogelijkheid om een brug te zijn tussen wat een merk sterk maakt en de huidige technologieën die het kunnen dragen, het kunnen activeren, intelligente inhoud mogelijk maken… maar we moeten de twee met elkaar verbinden zodat ze niet te ver van elkaar staan. » Silver & Copper draait om relevantie! Om coherent zijn voor elke touchpoint. Vandaar de wens om met externe partners samen te werken. En als de technologie het toelaat, des te beter. « Maar het moet wel intelligent gebeuren, we leven in een echte wereld en de eindconsument moet er als winnende partij uitkomen. » Vandaag heeft Silver & Copper zijn ambities bepaald. Op langere termijn wil het bureau een label opzetten dat sterk genoeg is om te worden opgenomen door deskundigen die hun label willen integreren. « Laten we over zes maanden afspreken om te kijken of al deze intenties, deze visie ergens toe geleid hebben. We zijn er alvast van overtuigd. En in een tweede fase zullen we actie ondernemen! » Silver & Copper wil dus graag met bewijzen komen. De afspraak staat genoteerd!