4 op 5 marketeers ontevreden over workflow

News / Research

stress-shutterstock_419036398.720x0-is78% van de marketeers geeft aan dat hun manier van werken beter kan, maar maakt onvoldoende gebruik van digitale tools die hen daarbij moeten helpen, zo meldt Husky Marketing Planner. Nochtans zijn marketeers, omwille van de complexiteit van hun jobinhoud, de hoge verwachtingen en de vele impulsen, extra vatbaar voor stress en burnout. Dat alles blijkt uit onderzoek bij 250 marketeers in Vlaanderen en Brussel over de grootste struikelblokken in hun marketingorganisatie. Het gebrek aan overzicht en inzicht in planning, budgetten en resultaten worden ervaren als de belangrijkste pijnpunten.

Marketeers geven aan dat ze te veel tijd verliezen in hun mailbox, bij het zoeken naar projectinformatie, tijdens inefficiënte meetings met collega’s en bij het rapporteren naar hoger management. Aanhoudend controleverlies over tijd en prioriteiten zijn alarmerende signalen voor stress en burnout. Digitale tools moeten helpen om overzicht te bewaren en inzicht te krijgen in marketingprojecten. Slechts 18% van de marketeers maakt echter gebruik van een project management tool. 58% gebruikt vooral Excel om de marketingorganisatie te beheren. De overige marketeers erkennen geen overzicht te hebben, laten zich leiden door hun mailbox of houden alles enkel op papier bij.

Peter Desmyttere, oprichter van Husky Marketing Planner en opdrachtgever van het marktonderzoek: “Vooral het hoge gebruik van Excel is verrassend, omdat het een rekenprogramma pur sang is. Het is helemaal geen tool om projecten en taken te beheren, campagnes op te volgen of strategische notities in te bewaren. We zien de laatste 2 à 3 jaar een opvallende stijging van het aantal marketeers dat met stress en burnout kampt. Marketeers slagen er blijkbaar niet in om in deze complexer wordende wereld hun zelforganisatie aan te passen. Ze onderschatten daarbij de meerwaarde die digitale organisatietools bieden.”

Het onderzoek naar de belangrijkste struikelblokken in de marketingorganisatie werd eind 2016 uitgevoerd door onderzoeksbureau Devroe & Partners in opdracht van Husky Marketing Planner. 250 marketeers van middelgrote en grote ondernemingen (50 tot 500 werknemers) in Vlaanderen en Brussel, verspreid over diverse sectoren, werden hiervoor telefonisch bevraagd.