621 witte lakens, 621 verdronken migranten

Crea / News

621 zandsculpturen liggen er op het strand in Zeebrugge. Eén voor elke migrant die in het eerste trimester van dit jaar om het leven kwam in de Middellandse Zee onderweg naar een beter leven in Europa. Een aangrijpend beeld waarmee Vluchtelingenwerk Vlaanderen België en de Europese Unie wil aansporen om met humane en werkbare oplossingen voor mensen op de vlucht te komen. Het huidige migratiebeleid faalt, klinkt het.

Een choquerend beeld dus op het Zeebrugse strand: locals en dagtoeristen merkten er honderden zandsculpturen op met menselijke afmetingen van baby’s, kinderen en volwassenen - elk onder een wit strandlaken. Hun geliefkoosde strand had veel weg van een massagraf van aangespoelde lichamen. Op de lakens prijkt een niet mis te verstane boodschap: ‘Searching for a place for your towel? 621 people drowned searching for a place to live.’ De 621 sculpturen staan symbool voor de migranten die in het eerste trimester van 2021 verdronken in de Middellandse Zee. Volgens de meest recente cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is dat aantal ondertussen al gestegen tot 827. Een dramatische evolutie: in heel 2020 lieten 375 mensen het leven tijdens de oversteek naar het Europees vasteland.

Door onder andere het conflict in Gaza, de terugtrekking van de Verenigde Staten en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) uit Afghanistan en de wereldwijde instabiliteit die de coronacrisis veroorzaakt heeft, is er een recordaantal mensen op de vlucht. “We willen de Belgische politiek en de Europese Unie wakker schudden en tonen dat hun aanpak niet werkt. De hoeksteen van elk asiel- en migratiebeleid bestaat uit het recht om asiel aan te vragen. Met het ontbreken van voldoende legale toegangswegen, hardere buitengrenzen en moeilijker recht op asiel, ligt de nadruk nu op het tegenhouden van mensen. Dat is geen humane oplossing en duwt mensen in de handen van mensensmokkelaars. Met deze actie willen we een schokeffect teweeg brengen en de menselijke tol van het falende migratiebeleid tastbaarder maken," zegt Charlotte Vandycke, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Credits

Client: Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Client contacts: Jana Van Acker & Elias Van Dingenen

Agency: mortierbrigade
CEO: Jens Mortier
Executive Creative Director: Joost Berends Brand Design Director: Philippe De Ceuster

Creatives: Michiel Baeten & Frédéric Delouvroy

Producer: Tuyen Pham
Digital Strategic Planner : Laura Deknock Social Media Creative : Lisa Smets

Designer : Patrick Downie
Cross Media Designer : Vito Latorrata

Director : Louis Vielle DOP : Jo Pauwels

Editor : Louis Vielle

Music : CHVE (Amenra)
Music supervision : Sonhouse – Mounir Hathout

With the help of :

  • -  Frank De Conynck – fdc4art

  • -  De Witte Lietaer

  • -  Egomaniac

  • -  Tuinadvies

  • -  Zeebrugge

  • -  Dockx rental

  • -  Euro Protection Guard

PR nationaal : Walkie Talkie – Johannes Huysmans PR europe : Aurélie Deburbure