Amateurkunstenaars veroveren Koninklijke Bibliotheek van België

Media / News

Bijna 3.000 amateurkunstenaars stuurden een werk in voor De Nationale Expo, editie Ensor, een wedstrijd en tentoonstelling van VRT en museumPASSmusées. De 70 winnaars zijn vandaag bekend. Van 28 juni tot en met 31 juli kan je hun werk gratis bewonderen tijdens de tentoonstelling in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in hartje Brussel. Daarmee treden de kunstenaars letterlijk in de voetsporen van James Ensor, aan wie KBR vlak daarvoor nog een expo heeft gewijd.

Net geen 3.000 creatieve talenten waagden hun kans en gingen aan de slag met het thema ‘James Ensor’, in het kader van het Ensorjaar 2024. Die werken verzamelden samen meer dan 200.000 stemmen. De 70 winnaars zijn intussen bekend en zichtbaar op de Nationale Expo en de Nationale Ket-expo. De selectie bestaat uit de 30 werken die het meest geliefd waren bij de stemmers, 30 werken die een professionele jury heeft uitgekozen en 10 werken van De Nationale Ket-Expo van Ketnet.

De deelnemers baseerden hun werk op James Ensor, de schilder uit Oostende die in 2024 exact 75 jaar geleden overleed. Dat leverde heel wat diverse en verrassende resultaten op. "Wat een traktatie om door zo'n veelheid aan werken te mogen gaan. We zijn heel blij dat er op deze manier een verlengstuk komt aan onze Ensor-tentoonstelling. De variëteit van de werken en hoe de kunstenaars zich lieten inspireren door Ensor is indrukwekkend. Ensor blijft tot op vandaag tot de verbeelding spreken," zegt Vanessa Braekeveld, curator van KBR.

De verschillende kunstwerken van De Nationale Expo zullen ook geveild worden ten voordele van Kom op tegen Kanker. De online veiling start op donderdag 20 juni om 14.00 uur en loopt tot donderdag 27 juni.