Air en Belgische Mel Gibson gaan voor vrijheid zonder auto

Crea / News

Mijn auto, mijn vrijheid? Dat is wat automerken en reclameboodschappen ons al jaren vertellen. Vandaag, bij de lancering van de nieuwe Brussel'Air-premie, een financieel duwtje in de rug voor Brusselaars die ervoor kiezen hun auto te vervangen door alternatieve vervoermiddelen, willen Air en Leefmilieu Brussel een andere boodschap overbrengen: Wat als vrijheid niet ligt in het bezit, maar in het afstand doen van je auto?

Het is niet iedereen gegeven om vrijheid te herdefiniëren. Plato, Voltaire, Martin Luther King... Elke verrijking van dit fundamentele begrip begon met een sterk discours van een inspirerende persoonlijkheid. Daarom hebben Air en Leefmilieu Brussel beslist om, naar het voorbeeld van Mel Gibson in Braveheart, symbool van de strijd voor de Schotse onafhankelijkheid, zijn Brusselse tegenhanger tot leven te wekken. 

"Autokeuring, parkeerschijf, verzekering, brandstof. Kunnen we dan nog wel over vrijheid spreken?" Op een zebrapad in het stadscentrum schreeuwt de Belgische Mel Gibson de automobilisten toe. Hij moedigt hen aan te ontsnappen aan de slavernij van de auto en kennis te maken met de oneindige waaier aan mogelijkheden die voor hen openstaan. Je boodschappen kunnen doen met de fiets of met een deelauto. Je vervoermiddel kunnen kiezen volgens het weer. Kunnen schuilen in een bus, een metro of een taxi als het regent. Als dat nu eens de echte vrijheid is? Niets dan mogelijkheden krijgen? Met de Brussel'Air-premie kun je afstand doen van je auto, je gratis en vlot verplaatsen door Brussel en de vrijheid herontdekken.

De boodschap van de campagne wordt versterkt door tal van affiches, getuigenissen en radiospots.

Credits

Client : Brussel Leefmilieu - Magali Henrard, Mara Cavelier

Agence : Air

Creative direction : Creative Council

Creation : Creative Council, Karel De Mulder, Arnaud Bailly, Romain Félix, John Benois, Laurie Lacourt

Account Manager : Laurie Parres - Stagiaire : Thomas Taeymans

Studio : Boris Delire, Laurent Lejeune

Illustration : Aurélie Prestigiacomo

TV producer :  Bérengère Lurquin

Production A/V : Fledge TV - Regisseur : Arnaud Deroudilhe

Production Radio : La Vita Studio Bruxelles