Aldo Vastapane: het manusje-van-alles
Aldo Vastapane, de zoon van een Italiaan die na de Grote Oorlog het merk Martini in België lanceerde, is een « manusje-van-alles »: de zakenman passeerde langs luxe, de auto-industrie, restauratie en immobiliën en was in 1958 verantwoordelijk voor de eerste Duty Free Shop in Brussel-Nationaal. Onze partner Medianext, die sinds 2016 terugblikt op straf Belgisch ondernemerschap in zijn “Success Storyies”, sprak met de man die op Brussel zijn stempel drukte.
Aan het einde van de oorlog ondergaat Brussel een metamorfose. Aldo Vastapane, geboren in 1926 in Molenbeek en werkzaam sinds zijn 25ste, herinnert zich deze tijd. « Er was vier jaar oorlog geweest, dat wil zeggen vier jaar waarin niets was gebeurd, alles moest worden vernieuwd. » Deze transformatie volgt Aldo Vastapane van dichtbij met Paul Vanden Boeynants. « Hij heeft Brussel enorm geholpen. Hij was een ondernemend man, eerder een zakenman dan een politicus. » Op dat moment raakt de jonge Vastapane geïnteresseerd in een project van belastingvrije winkels en sloot het Belgische Sabena zich bij hem aan om het concept in Brussel-Nationaal te installeren.
Het was in de tijd waarin Brussel…
Het is 1958, de tijd van de Wereldtentoonstelling. De luchthaven van Zaventem telt de bezoekers niet meer, want Brussel is op dat moment zowat het ‘centrum van het universum’. Tegelijkertijd wordt de familie Vastapane benaderd om hun kantoor in de nieuwe Rogiertoren te vestigen. « We dachten dat het onvoorzichtig was om in de toren te investeren, we vertelden de eigenaar: “Als je iets vindt om de toren te financieren, nemen we de 20e en 21e verdieping.” » Vervolgens plaatsen de broers Vastapane een enorm Martini-logo op het dak van de eerste Brusselse wolkenkrabber. Aldo Vastapane richt de Belgische Sky Shops op en de eerste tax-free winkel opent zijn deuren in Brussel-Nationaal. « Ik herinner me Joseph Draps, de schepper van Godiva die me vroeg: “waarom leggen we niet wat Godivachocolade in de free shop?” Ik zei ‘Waarom niet’, en hij stuurde me 50 kg. Tegen de middag was alles verkocht en enige tijd later verkochten we 1000 kg Godivachocolade per dag. » De winkel was een echt succes. « Ik ontmoette in die tijd iedereen, van Brigitte Bardot tot Maurice Chevalier en Fernandel, en ze waren allemaal charmant. »
« Ik ben erg gelukkig »
Na Martini en de tax-free winkels begint Aldo met het importeren van auto’s. Hij staat dicht bij de machthebbers en er wordt gezegd dat er enige connectie was met de toenmalige prinses Paola. « Een paar journalisten dachten dat omdat ik ook van Italiaanse origine ben. Mijn papa komt van Turijn. We hebben eens samen een paar foto’s bekeken in de Automobile Club of dergelijke. Ik heb koningin Paolo altijd een heel mooie persoon gevonden. Ze is altijd een mooie dame gebleven die goed van hart is, net zoals de koning. Ze komen erg goed overeen en dat maakt me erg gelukkig. » Vandaag bestaat de Martinitoren niet meer en is de wijk van het Noordstation de werkplaats van duizenden ambtenaren geworden. « Als je er vandaag naartoe gaat, is het helemaal anders… »