Antalis steekt Bakker in het nieuw

Design / News

Antalis Bakker (1)Met ongeveer 3,2 miljoen verzendingen per jaar is Bakker.com Europa’s grootste tuinspecialist. Antalis heeft samen met Bakker.com het afgelopen jaar een nieuwe verpakking voor kamerplanten ontwikkeld. Met deze verpakking kan het bedrijf in Hillegom het verpakkingsproces verder optimaliseren, om zo aan de wensen van klanten en alle kwaliteitsregels te voldoen.

Bakker.com werd in 1945 opgericht en levert inmiddels aan 19 landen. Afnemers zijn particulieren die uit een breed aanbod aan kamer- en tuinplanten, bloembollen en accessoires kunnen kiezen. Het bedrijf verwerkt op piekmomenten ruim 30.000 klantorders per dag. Bakker.com levert, als sponsor van het eerste uur, ook enkele honderdduizenden bloembollen aan de Keukenhof. Hier hebben zij niet alleen een Bakker boulevard, maar ook enkele bijzondere trendtuinen. Bakker.com was niet tevreden over de verpakkingen voor de kamerplanten. Er werden 13 verschillende dozen met veel opvulmateriaal, zoals houten stokjes, papier en vlokken, gebruikt om de kwetsbare planten goed te kunnen verzenden. Bij Bakker.com werken veel uitzendkrachten, voor hen is het belangrijk dat de verpakking eenvoudig en snel te verwerken is en dat was hierbij niet het geval. Ook de klanten waren niet positief over de hoeveelheid aan verpakkingsmaterialen die gebruikt werden voor de verzending van de planten.

Antalis Bakker 1

Antalis ontwikkelde een compleet nieuwe kartonnen verpakking in vijf verschillende maten. Deze verpakking wordt als een wikkel om de kamerplant gevouwen en aan de zijkant dicht gemaakt. Het vouwmechanisme aan de onderkant fixeert de pot. De verpakking is hierdoor stevig en heeft geen nietjes en tape meer nodig voor het sluiten. De planten worden in goede conditie en zonder onnodig afval bij de klanten bezorgd. Daarnaast wordt efficiënter gewerkt omdat de verpakkingen geen instructie nodig hebben. Medewerkers hebben zo voor iedere kamerplant een juist formaat doos voor handen en zijn een stuk sneller klaar met inpakken. De nieuwe verpakking heeft geresulteerd in een enorme materiaalbesparing en zorgt ook voor minder schade aan het product en dus een hogere klanttevredenheid. John van Rooijen, manager productmanagement van Bakker.com: “We zijn blij met onze nieuwe verpakking en ook erg tevreden over de samenwerking met Antalis. Ze begrepen ons meteen en denken met ons mee. De wikkel is praktisch, kostenbesparend en beter voor het milieu omdat geen opvulmateriaal meer nodig is.”

Ferhat Avkapan, account manager packaging en Kejah Tex, category manager Benelux van Antalis adviseerden Bakker.com: “Antalis levert niet alleen bestaande verpakkingen. Tijdens ons zogenoemde ‘box-consult’ analyseren wij behoeften en producten van de klant en geven dan advies over de beste verpakking. Samen met de klant een oplossing vinden – dat is waar wij goed in zijn.”

Antalis Bakker 2