Apps die verbinden

Communication / News

Digitaal inzetten om sociale banden te smeden, klinkt dat tegenstrijdig? Aan de massale hoeveelheid applicaties voor smartphones te zien, lijkt het gebruik van het digitale een duurzame oplossing te zijn om inwoners op zoek zijn naar zingeving bij elkaar te brengen.

In zijn digitale 2020-rapport voor We Are Social onthult Hootsuit dat de wereld vandaag 5,19 miljard unieke mobiele gebruikers telt, en dat we meer dan de helft van onze online tijd mobiel spenderen (gemiddeld 6 uur 43 minuten per dag in 2020). Aangezien alle middelen goed zijn om een verslaving aan deze technologieën, die het dagelijkse leven vergemakkelijken, te rechtvaardigen, onderzoeken we de link tussen activiteiten op sociale netwerken en burgerschapszin. In Frankrijk is 43% van de burgers lid van een vereniging, waarvan 27% in de sociale sector. En die burgerschapszin hebben we te danken aan… het ondernemerschap.

Geconfronteerd met de onmetelijkheid van een consumptiemaatschappij, waarvan het economische model elke duurzame logica te boven gaat, maakt burgerschapszin ruimte voor alternatieve oplossingen. En die zijn commercieel, sociaal, solidair, toegewijd en betrokken. Ze zaaien de zaden die nodig zijn voor een nieuwe weg naar nabijheid en oprechte sociale verbondenheid en, nogmaals, duurzaamheid. Slachtoffers of begunstigden van het digitale tijdperk, wie zal het zeggen, maar deze ideeën en kleine revoluties komen op mobiel tot leven via verschillende applicaties, elk met een eigen gebruiksbeleid en missie.

Een voorbeeld is de app Entourage. Dat project werd in 2014 gelanceerd door Jean-Marc Potdevin en toont zich bewust van de ellende van het dagelijkse leven, die verlicht kan worden met een simpele ‘hallo’. Voor de vereniging is de missie duidelijk: “Het helpen van een dakloze is niet alleen het geven van een dak boven zijn hoofd, een baan of het voldoen aan zijn basisbehoeften, het is vooral het teruggeven van zijn menselijkheid, zijn plaats in de maatschappij.” Daar waar er een soort onzekerheid heerst rond het belang van sociale banden als middel om te overleven in individualistische landen, wil Entourage de Fransen bewust maken van het probleem eenzaamheid en de schoonheid van solidariteit en burgerschapszin.

[...] Dit volledige artikel, geschreven door Camille Lingre van het Franse magazine Influencia, leest u in uw meest recente PUB Magazine op p.54