Arteveldehogeschool en Kringwinkel lanceren Gents 'geefpunt op slipperafstand'
Aan de ingang van Campus Kantienberg van de Gentse Arteveldehogeschool kan je vanaf 19 oktober een Kringwinkelgeefkast terugvinden. Zo kunnen studenten en Gentenaars makkelijker kleine spullen doneren aan de Kringwinkel. Het project ‘Geefpunt op slipperafstand’ is een samenwerking tussen Arteveldehogeschool en Ateljee vzw, gekend voor hun 9 Kringwinkels in en rond Gent.
"Campus Kantienberg is echt een toplocatie," vertelt Egon Heyvaert, projectleider voor de externe Kringwinkelgeefpunten. "De campus ligt recht in het hart van de stad, op een boogscheut van studentenkoten. Elke dag komen honderden studenten voorbij het geefpunt. We hopen dan ook dat veel studenten spullen meebrengen naar de campus die ze niet meer nodig hebben en in het geefpunt achterlaten. Een simpele handeling, maar wel met grote impact. We zijn dan ook zeer tevreden dat Arteveldehogeschool besloten heeft om deel te nemen aan dit project."
Het is niet het eerste Kringwinkelgeefpunt van Ateljee op locatie bij een partner: zo neemt IKEA Gent sinds vorige maand deel aan hetzelfde project. Dit is wel het eerste geefpunt op een campus van een Gentse hogeschool. Dat Arteveldehogeschool meestapt in het op duurzaamheid gerichte project is geen verrassing. "Arteveldehogeschool bouwt al langer aan een heleboel duurzame projecten gericht op ecologische en sociale transitie," zegt Elena Lievens, beleidsmedewerker duurzaamheid bij Arteveldehogeschool. "Zowel binnen onderwijs als onderzoek zetten we in op circulair denken en handelen. We co-creëerden twee sociaal circulaire hubs, ontwikkelden verregaande expertise rond circulaire verpakkingen door het project Packlab en laten kwetsbare jongeren kennismaken met STEM en circulair ondernemen via Buurtmakers. Daarnaast voeren we onderzoek naar circulaire businessmodellen binnen de onderzoekslijn ecologische en inclusieve transitie en gaan we voedselverspilling tegen door onze samenwerking met Let's Save Food vzw. Circulair, duurzaam denken en handelen zit dus in het DNA van Arteveldehogeschool."
De bedoeling is dat het geefpunt op Arteveldehogeschool op termijn een schakel vormt in een uitgebreid netwerk van externe Kringwinkelgeefpunten bij partners verspreid over de stad. "We willen lokaal hergebruik nog meer stimuleren door het makkelijker te maken om spullen aan de Kringwinkel te schenken. Daarvoor zijn we trouwens altijd op zoek naar nog meer geschikte locaties. Elk van onze partners kiest zelf wat ingezameld mag worden in hun geefpunt, maar steeds beperkt tot kleine spullen. Je oude salontafel zal je er dus niet kunnen achterlaten, maar spullen zoals boeken, computermuizen, koffietassen of kleding zijn meer dan welkom," aldus Heyvaert.
Op donderdag 19 oktober om 13u30 knipt Jan Vereertbrugghen, directeur facilitair beheer van Arteveldehogeschool, het lintje door samen met Geert Deruyck, directeur community & ecosysteem bij Ateljee vzw, om het geefpunt officieel te openen. Gezien de naam van het project ‘Geefpunten op slipperafstand’, een woordspeling die verwijst naar de ambitie van de Kringwinkel om elke Gentenaar een geefpunt te bieden op wandelafstand, zullen de aanwezigen het geefpunt openen op hun slippers.