At-thetable laat FOD Volksgezondheid niet zitten met rugpijn

Crea / News

Voor FOD Volksgezondheid creëerde At-thetable een nieuwe campagne met de slogan ‘Lage rugpijn? Blijf er niet mee zitten.’ Deze campagne over de zin en onzin van medische beeldvorming bij lage rugpijn wil de bevolking doen inzien dat een bewegingsplan vaak een betere keuze is dan de zoveelste CT of MRI-scan.

In vergelijking met onze buurlanden ondergaan we in België te veel onderzoeken met ioniserende straling. Zo ligt de stralingsdosis door medische onderzoeken bij ons ongeveer 1,5 keer hoger dan in Frankrijk en zelfs 3 keer hoger dan in Nederland. Ook bij lage rugpijn zoeken wij al te snel en te vaak onze toevlucht in radiologisch onderzoek. En dat terwijl die pijn vaak spontaan verdwijnt na enkele dagen of weken. “Aan een scan begin je niet zonder een bewegingsplan: een CT-scan kan natuurlijk nog, maar alleen als je eerst een aantal andere stappen zet”, klinkt het bij creatief directeur Sebastien Van Reet. “We spelen met de visuele taal van advertenties voor zalven en ontstekingsremmende medicatie maar combineren deze met een boodschap die aanzet om meer te bewegen. De campagne bestaat uit verschillende CT-scanbeelden met headlines die inspelen op situaties waarin rugpijn je parten kan spelen. De aantrekkelijke, opvallende én functionele visuals ontwikkelden we samen met een 3D-artiest.

Sinds 9 januari worden OOH, radio en social media ingezet om de burger te sensibiliseren en te leiden naar www.geenscanzonderplan.be waar een arts, kinesist en patiënt getuigen over hun ervaringen.

CREDITS

Client: FOD Gezondheid en Kanselarij van Eerste Minister

Agency: at-thetable

CD: Sebastien Van Reet

Creation: Silke Beurms

Strategy Director: Jorian Vanvossel

Account Team: Diane Vandebroek, Marie Demesmaeker, Pauline Tembuyser

Designer: David Audenaert, Thomas Ploem