AZ Maria Middelares en Smappee winnen Trends Business Tour 2016

Awards / News

Trends Business Tour

Op donderdag 24 november stelden Trends, BDO en ING de Trends Business Tour Oost- en West-Vlaanderen voor, een award die Belgische bedrijven lauweren die in hun regio uitblinken in innovatie of duurzaamheid.

De avond vond plaats bij Renson, laureaat van vorig jaar, te Waregem, en werd goed ingezet met de keynote speech van Xavier Vanneste, Managing Director van Brouwerij De Halve Maan. De afsluiter was weggelegd voor de proclamatie van de laureaten van Trends Business Tour 2016 voor de provincies Oost-en West-Vlaanderen. Uit de 203 bedrijven die zich kandidaat stelden, selecteerde Trends, samen met een eminente jury bestaande uit het revisoren- en advieskantoor BDO, de bank ING, de financiële databank Roularta Business Information en de redactie van Trends, vijf bedrijven per provincie. Met als belangrijkste criteria: innovatie, duurzaamheid, en dat doorgaans gekoppeld aan een gezonde en winstgevende groei. Welke bedrijven werken aan vernieuwing en kunnen hun spraakmakende innovaties vol toegevoegde waarde ook wereldwijd in de markt plaatsen? En hoe duurzaam en winstgevend zijn die innovaties?

Het Gentse ziekenhuis AZ Maria Middelares won de prijs van Trends Business Tour 2016 voor Oost-Vlaanderen. Terwijl veel andere ziekenhuizen in ademnood verkeren, plukt het AZ Maria Middelares de vruchten van een nieuwbouw. Daarmee mikt het op meer kwaliteit en beleving voor zijn patiënten. « We profileren ons als een hoogtechnologisch interventiecentrum met de nadruk op kwaliteit en beleving, » zegt Christophe Mouton, CEO van AZ Maria Middelares. De andere genomineerden voor deze prijs waren Alpro, Aqtor!, Bekina Compounds en Rendapart.

De prijs van Trends Business Tour 2016 voor West-Vlaanderen ging naar energiemonitor Smappee. Wie met Smappee zijn elektriciteitsverbruik in kaart brengt, kan de energiefactuur tot een derde drukken. Stefan Grosjean richtte het bedrijf eind 2012 op. Gebruikers van Smappee moeten een sensor bevestigen aan de draden die naar de meterkast lopen. Vervolgens krijgen ze via de app een realtimeoverzicht van het elektriciteitsverbruik in de woning. De gepatenteerde technologie van Smappee is uniek. Met slechts één meetinstrument kan de bewoner achterhalen wat het exacte verbruik is van elk apparaat in huis. Het bedrijf haalde het van de andere genomineerden Ardo, Latexco Solutions, Mutec en Paneltim.