Belgisch kunstenaar zet vermiste gezichten uit cultuursector op melkpakken

Design / News

Vanaf 4 maart loopt de nieuwe expo van Belgisch kunstenaar Bjornoart in XPO Antwerp. Bjornoart, vooral bekend van het marmeren beeld van ‘Nello & Patrasche: a story of friendship’ dat voor de kathedraal in Antwerpen gelegen is, toont zijn nieuwste werk: portretten van mensen uit de sport- en cultuursector op porseleinen melkpakken en doek. Onder hen bekende namen zoals Bart Peeters, Niels Destadsbader, Niels Albert, Steven Goegebeur, Robin Vissenaekens, Piet den Boer, Jens Geerts, Christophe Stienlet, Erwin Rutten en Wim Ballieu.
 
“Het leek me een krachtig signaal om gekende personen binnen de cultuur- en sportwereld op een niet alledaagse manier te gaan portretteren in mijn nieuwe expositie ‘The Power Of Eyes’,” legt kunstenaar Bjornoart uit. “In de zomer van 2021 heb ik voor de gemeente Tremelo nutsvoorzieningskasten beschilderd met enkele van hun meest bekende sporters. De reacties die ik daarop kreeg waren zo positief dat ik nu met porseleinen melkpakken aan de slag wou gaan. Mijn nieuwe expositie gaat van start in maart. Het is dan exact twee jaar geleden dat de eerste coronamaatregelen aanvang namen en de cultuur- en sportsector zware klappen kreeg. Elk leeg porseleinen melkpak met een bekend hoofd op staat symbool voor lege concertzalen, lege stadia, lege theaters, in de kou staan,… Met andere woorden: deze mensen zijn een van de velen die de voorbije jaren bijna letterlijk vermist werden.” 

De “vermiste gezichten” die op de porseleinen melkpakken van Bjornoart zullen pronken, zijn stuk voor stuk modellen waar de artiest zelf een persoonlijke band mee heeft. “De muzen van mijn collectie zijn in mijn ogen sterke persoonlijkheden die openstaan voor vernieuwing. Ze staan niet voor de perfectie, maar hebben wel een uitgesproken visie binnen hun vakgebied. Dat maakt hen als “vermiste personen” juist zeer intrigerend en onmisbaar. Voor mij symboliseert elk van hen de kracht die nodig is om je steeds opnieuw uit te vinden in moeilijke tijden zoals Covid-19,” gaat de kunstenaar verder.

Dat het voornamelijk mannen zijn die de melkpakken sieren, is geen toeval. “Het was een galerijhouder die elk jaar een expo houdt met als thema ‘sensueel’ die me erop wees dat schilders en kunstenaars voornamelijk vrouwelijkheid onder dit thema plaatsen. Aangezien mijn vorige collectie de puurheid van stillevens op groot formaat met groenten en fruit in de hoofdrol inhield, wou ik aantonen dat ook mannen in hun pure vorm sensualiteit kunnen belichamen. Door hen in hun kracht en de eenvoud weer te geven in hun blik en het object, maak ik hiermee een verwijzing naar mijn vorige collectie. Vermiste personen staan vaak afgebeeld op melkpakken. Dat de melkpakken van porselein zijn, verwijst dan weer naar de breekbaarheid van ieders persoon.” 
 
Bjornoarts solo expo ‘The Power Of Eyes’ loopt van 4 tot en met 28 maart 2022 in XPO Antwerp, Leeuwenstraat 6, met ontbijt op zondag (met reservatie) en weekendtastings.