BelOrta en RCA serveren Vlaamse klassiekers vier keer anders

Crea / News

Niet alleen in zuiderse landen zijn aubergines populair, ook bij ons worden ze gesmaakt én geteeld. Als belangrijkste Belgische aubergineleverancier ziet BelOrta de populariteit van deze vruchtgroente gestaag toenemen. En dat heeft veel te maken met de veelzijdigheid van de aubergine. BelOrta dook de keuken in met RCA en culinair influencer Kjell Jansen en serveert je vier verrassende varianten op Vlaamse klassiekers telkens met een hoofdrol voor de lokaal geteelde aubergine. Tast gerust toe!

Aubergine-garnaal (als variant op ‘tomaat-garnaal’)

Ingrediënten (voor 2 personen):
​- 1 aubergine
​- 3 el olijfolie
​- 120 g grijze garnalen
​- 0,5 el zure room
​- 0,5 el mayonaise ​
​- handvol fijngesneden bladpeterselie
​- peper, zout, evt. sap van een citroen

​Bereiding:
​Spoel de aubergine, snijd het kroontje eraf en snijd in de lengte doormidden. Maak insnijdingen in beide helften (om straks gemakkelijker het vruchtvlees eruit te kunnen lepelen). Leg de auberginehelften op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bak 15 tot 18 minuten in de oven op 180°C. Laat even afkoelen en hol de auberginehelften voorzichtig uit. Snij het vruchtvlees fijn en meng in een kom met de garnalen, zure room, mayonaise en peterselie. Breng op smaak met peper en zout – voor een verfrissende toets kan je eventueel wat citroensap toevoegen. Schep het mengsel voorzichtig in de uitgeholde aubergine en serveer.

Vegetarische auberginestoof (als alternatief voor ‘stoofvlees’)

Ingrediënten (voor 2 personen):
​- 1,5 aubergine
​- 4 el bakboter
​- 1 ajuin
​- 1 teentje look
​- 1 wortel
​- 100 g champignons
​- 200 ml groentebouillon
​- 1 flesje bruin bier (33 cl)
​- 2 el Luikse siroop
​- 1 blaadje laurier
​- peper, zout

Bereiding:
​Snijd de ui en look fijn, en snijd de wortel in schijfjes. Verhit 2 eetlepels bakboter in een diepe kookpan en bak de ui, look en wortel kort aan, ongeveer anderhalve minuut. Haal uit de pan en hou even apart. Snijd het vruchtvlees van de aubergine in blokjes van 2-3 cm en bak vervolgens zo’n 2 minuten in 2 eetlepels bakboter. Voeg daarna de ui, look en wortel toe en bak nog kort terwijl je regelmatig blijft roeren. Snijd ondertussen de champignons in dikke plakjes en bak een minuutje mee. Voeg vervolgens de bouillon, het bier, de siroop en het laurierblaadje toe. Kruid met peper en zout. Doe een deksel op de kookpan (maar laat lichtjes openstaan) en laat nog een halfuurtje stoven, tot alles goed ingedikt is. ​

Auberginestamppot met braadworst (als variant op ‘stoemp met worst’)

Ingrediënten (voor 2 personen):
​- 1 aubergine
​- 2 braadworsten
​- 2 grote aardappelen ​
​- 0,5 ui
​- 0,5 teentje look
​- 2 el boter
​- 2 el olijfolie ​
​- 1 el water
​- takje rozemarijn
​- klontje boter
​- 2 el melk
​- 1 eierdooier
​- peper, zout
​- snuifje nootmuskaat
​- handvol fijngehakte peterselie ​

Bereiding:
​Schil de aardappelen, snijd ze in ongeveer even grote stukken en kook ze gaar. Snijd de ui en look fijn. Snijd de aubergine in blokjes. Neem een pan, doe er 2 eetlepels boter in, 2 eetlepels olijfolie. Bak hierin enkele minuten de aubergineblokjes. Voeg de ui en look toe, samen met het takje rozemarijn, en laat nog een tweetal minuten garen en voeg als laatste 1 el water toe. Bak ondertussen de braadworsten in een pan en zet even opzij. Doe een klontje boter bij de aardappelen, samen met de eierdooier, de melk en een snuifje nootmuskaat. Pureer de aardappelen met de blokjes aubergine, voeg de fijngehakte peterselie toe en kruid af met peper en zout. Serveer de auberginestamppot met de braadworst en werk af met enkele gebakken blokjes aubergine.

Gegrilde aubergine met bearnaisesaus (als alternatief voor ‘steak bearnaise’)

Ingrediënten (voor 2 personen):
​- 1 aubergine
​- 2 el bakboter
​- 2 el olijfolie
​- 2 eierdooiers
​- 125 g boter ​
​- 2 el azijn
​- 2 el fijngesneden dragon
​- peper, zout ​

Bereiding:
​Snijd de aubergine, in de lengte, in plakjes van een duim breed. Meng 2 el bakboter met 2 el olijfolie in een grillpan en gril de aubergine langs beide kanten – ongeveer drie minuten in totaal.

Voor de bearnaisesaus: klaar de boter door ze te smelten en schep de witte deeltjes af. Klop de eierdooiers op een heel laag vuur met de azijn tot schuim en voeg er stelselmatig de geklaarde boter, lepel per lepel, aan toe. Doe er tot slot de dragon bij en kruid met peper en zout. Serveer bij de gegrilde aubergines.