Berchem maakt ambitie van creatief district waar

BerchemCreatives_Logo_RW_RGB

Crea / News

Berchem Creatives

© Jonathan Ramael

Berchem Creatives, een initiatief van en voor Berchemnaren geeft vanaf nu een podium aan lokaal ondernemerschap en onbekend talent via creatieve hubs. Doel is om leegstaande ruimtes om te tunen in ontmoetingsplaatsen en er zo kruisbestuivingen en bedrijvigheid te stimuleren. De starters kunnen rekenen op hulp en coaching van gevestigde creatievelingen én van Syntra en Unizo, zodat ze van hun zaak een succes kunnen maken. Het project geeft verder een boost aan de superdiverse samenleving in Berchem. Jong en oud uit verschillende culturen kunnen elkaar ontmoeten in de hubs. Het initiatief krijgt alvast de steun van het district, AXA Bank, Stadsbrouwerij De Koninck én gevestigde creatievelingen als Sergio Herman, Adil Aarab, Kristien Hemmerechts, Helmut Lotti, Tom Van Dyck, Hanan Challouki, Veerle Dobbelaere, Herman Selleslags en Koen De Graeve. De eerste creatieve hub opent zijn deuren voor het grote publiek in het weekend van 29 april t.e.m. 1 mei onder de naam BARAK, in de Boomgaardstraat 17 (Antwerpen) van de Stadsbrouwerij De Koninck. BARAK omvat een goedgevuld driedaags festival met allerhande workshops, repaircafés, expo’s en doorlopend hapjes, drankjes en muziek. Het volledige programma is te vinden op berchemcreatives.be.

BerchemCreatives_Logo_RW_RGBWorkshops, co-workingruimtes, exposities, een kledingwinkel, waar ook de kunst aan de muren en de meubels en interieuraccessoires te koop zijn: in de creatieve hubs van Berchem Creatives kan het vanaf nu. Als nieuwe creatieve community maakt Berchem Creatives er haar missie van om leegstaande garages, winkelruimten, kerken, achterhuizen om te vormen tot tijdelijke creatieve hubs. Startende creatieve ondernemers krijgen zo een podium en inspireren er anderen. Telkens met de focus op één of meerdere thema’s: food, art, labs, design, café en podium. Doel is om startende ondernemers en eigenaars van leegstaande panden uit de superdiverse samenleving van Berchem elkaar de hand te laten reiken en van hun district de creatieve hub van Antwerpen te maken. Het initiatief toont de trend die ook in andere Europese landen merkbaar is. Naast de creatieve sites in het oude Philips-fabriek in Eindhoven, zijn ook The Empty Shops Network in UK en Studio Vacant in Amsterdam mooie voorbeelden. “Ja, we zijn ambitieus, want waarom zou Berchem niet het Friederichshein van Berlijn kunnen worden of het Praga van Warschau of het Williamsburg van New York?” aldus Marit Ginevro, initiatiefneemster van Berchem Creatives.

Berchem Creatives neemt ook deel aan Made in Berchem (29 mei) en Born in Antwerp (3 juni). En er volgen dit najaar nog veel meer activiteiten zoals inspiratie- en coachingsessies, performances, exposities,…

barak-logoBerchem Creatives heeft ondertussenzijn eerste vier locaties voor zijn creatieve hubs gevonden: Boomgaardstraat 17 van Stadsbrouwerij De Koninck, twee winkelpanden (Driekoningenstraat 134 en Beernaertstraat 27) én de Sint-Hubertuskerk. Wie nog een leegstaand winkelpand, een atelier, een achterhuis, … tijdelijk ter beschikking heeft, een creatieve starter is maar de stap nog niet durfde te zetten om te ondernemen of het project financieel wilt ondersteunen, mag zich aanmelden via facebook.com/BerchemCreatives of via berchemcreatives.be.

“Stadsbrouwerij De Koninck startte ooit zelf in deze buurt. Vandaag zijn we naast bierbrouwer een inspirerende ontmoetingsplek voor Antwerpse smaakmakers zoals Kaasaffineurs Van Tricht, Chocolatier JITSK, culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc en slagers De Laet & Van Haver. Berchem Creatives past perfect in dit rijtje. Daarom stellen we maar al te graag Boomgaardstraat 17 ter beschikking voor hun eerste creatieve hub Barak,” zegt Mieke De Vylder, brand manager De Koninck bij Duvel-Moortgat.