Bestemming X (VTM) en Recht naar de gevangenis (Play 4) winnen Gouden Roos

Awards / News

Op maandag 27 november vond de uitreiking van de Rose d'Or Awards plaats in Londen. Tijdens dat internationaal festival voor amusementsprogramma's gingen zowel VTM als Play 4 met een Gouden Roos naar huis. VTM en Geronimo vielen in de prijzen met 'Bestemming X', Play 4 en Woestijnvis scoorden met 'Recht Naar De Gevangenis'. 

Bestemming X 

Het misleidende spelprogramma van VTM ging aan de haal met de felbegeerde Gouden Roos in de categorie ‘Competition Reality’, waarbij het de concurrentie van vijf andere inzendingen overtrof. ‘Bestemming X’ haalde het zo van de internationale titels 'Stars On Mars' (Australië), 'Tempting Fortune' (UK), 'The Devil’s Lot: So Help Me Cod!' (Canada), 'The Piano' (UK) en 'Wedding Fighters' (Korea). In ons land was 'Bestemming X' goed voor gemiddeld 731.000 kijkers en 36 procent marktaandeel. Het succesvolle format werd intussen aan vijf landen verkocht, onder andere het Verenigd Koninkrijk (BBC) en de Verenigde Staten (NBC) maken hun eigen versie van het programma.

“We zijn ongelooflijk trots op de Gouden Roos voor Bestemming X," zegt Maarten Janssen, channel manager van VTM. "Dat is het resultaat van toegewijd teamwork, grensverleggende creativiteit en het lef om te innoveren. Wat begon als een gewaagd idee, heeft nu ook internationaal erkenning gekregen. Dat een klein productieteam uit Vlaanderen het kan afleggen tegen grote internationale spelers is echt straf. Deze erkenning zet ons nog meer op de kaart in de internationale televisiemarkt. We kijken dan ook vol vertrouwen naar de toekomst met de vastberadenheid om grenzen te blijven verleggen en onvergetelijke verhalen te blijven vertellen.”

In ‘Bestemming X’ trekken tien onbekende Vlamingen op avontuur door Europa in een geblindeerde bus. Bij elke tussenstop moeten de deelnemers raden waar ze zijn. Onderweg spelen ze avontuurlijke games op adembenemende locaties waarbij ze hints kunnen vergaren die hen stap voor stap dichter bij de juiste locatie brengen. Wie alle eliminatierondes overleeft en als eerste de mysterieuze ‘Bestemming X’ kan onthullen, wint het spel. Na het succesvolle eerste seizoen bereiden VTM en Geronimo intussen een gloednieuw, tweede seizoen voor.

Recht Naar De Gevangenis 

Het Woestijnvisprogramma van onder anderen televisiemaakster Tess Uytterhoeven haalde het in de categorie 'Factual Entertainment and Reality' van 'Married at First Sight UK', 'My Mum, Your Dad', 'The Gentle Art of Swedish Death Cleaning', 'Wonders of the World I Can’t See' en 'Zum Schwarzwälder Hirsch – eine außergewöhnliche Küchencrew und Tim Mälzer'. Vorig jaar won Play4 ook al een Gouden Roos, toen met 'James De Musical'. 'Recht Naar De Gevangenis' is te bekijken op GoPlay.be of via de GoPlay-app.

​In de humaninterestreeks werden zes machthebbers gevolgd tijdens hun opsluiting in de splinternieuwe gevangenis van Haren. Zij die dagelijks beslissen over opsluiting, lieten zich voor een keer zelf achter de tralies plaatsen. Ze deelden hun cel met ex-gedetineerden die hun straf al hebben uitgezeten, maar in het verleden veroordeeld werden voor gewapende overvallen, drugsdelicten of poging tot moord.