BIC viert zeventigste verjaardag in stijl

News / Retail

In 1951 creëerde Marcel Bich het merk BIC en lanceerde hij de BIC Cristal pen. 70 jaar later is die met zijn pure design een van de meest verkochte balpennen ter wereld. Ter ere van die 70ste verjaardag krijgt de BIC Cristal pen er nu een nieuw broertje bij: het Re’NewTM model.

De geschiedenis van BIC begint aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in Clichy, in de buitenwijken van Parijs. Daar Marcel Bich start met de productie van reserveonderdelen voor vulpennen. De balpen bestaat al, maar mist perfectie. Twee jaar lang werkt hij onvermoeibaar om de ideale balpen te ontwikkelen. Hij heeft daarbij een duidelijke visie: een soepele, moeiteloze schrijfervaring bieden zodat de gebruiker zich kan toeleggen op creatieve expressie. Zijn zoektocht naar perfectie maakte van hem de eerste die precisie-uurwerkgereedschap gebruikte om een balpen te maken.

Marcel Bich was niet alleen een visionair op het gebied van product design, maar ook op het gebied van marketing. Sinds de start zette hij in op reclame. Het is posterontwerper Raymond Savignac die in 1952 de beroemde campagne ‘Elle court elle court, la pointe BIC’ creëerde. Die campagne onderstreepte de ingeniositeit van de pen en hoe vloeiend die schreef. In 1960 werd het figuurtje met een bal als hoofd hét embleem van het merk.

70 jaar later is het succes zo groot dat de pen een van de meest verkochte balpennen ter wereld is. En is het een designobject dat je terug kan vinden in het Museum of Modern Art/Centre George Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York (MoMA).

Ter ere van zijn 70ste verjaardag heeft de BIC Cristal pen, die al meer dan 60 modellen en 15 kleuren telt in zijn collectie, de familie uitgebreid met het Re’NewTM model. Het nieuwe model neemt het ontwerp over van de iconische Cristal Original en geeft er een moderne en premium toets aan dankzij een mat aluminum body waarop het BIC logo met laser is gegraveerd. Ook de dop werd opnieuw ontworpen: deze is matgrijs en gemaakt van gerecycleerd plastic.