Hogeschool PXL houdt het luchtig op TikTok

Communication / Media / News

TikTok is een van de sterkst groeiende sociale mediaplatformen van 2020. Het bedrijf typeert zich vooral door de originele content, polariserende werking en het enorm grote organisch bereik. Nog niet veel bedrijven durven de sprong te maken. Studente Bjeshka Sela van Hogeschool PXL in Hasselt onderzocht in kader van haar bachelorproef de mogelijkheden die de app te bieden heeft voor bedrijven en organisaties.

Gedurende een maand tijd nam studente Bjeshka Sela het account van de opleiding communicatiemanagement van Hogeschool PXL onder de loep. Op dit account testte ze alle functies die de app te bieden heeft en onderzocht ze welke content werkt voor bedrijven en organisaties. TikTok heeft wereldwijd 800 miljoen actieve gebruikers. Op één maand tijd haalde het account een totaal van maar liefst 470.000 views. Dit met het format: Life Hacks voor studenten waarin ze medestudenten helpt met haar tips en tricks.

“Bedrijven zeggen vaak dat TikTok niets voor hen is, maar het bereik van de app is ongezien. Een TikTok gebruiker spendeert ongeveer 52 minuten per dag op de app. Dat wil dus zeggen dat ze 300 video’s zien per dag. Zelfs zonder te adverteren bereik je enorm veel mensen,” zegt Bjeshka Sela.

Tips voor bedrijven

Studente Bjeshka Sela heeft als conclusie van haar onderzoek 5 tips die bedrijven. Dit zijn haar tips die bedrijven op weg moeten helpen bij het starten van een TikTok-account:

1. Welkom op TikTok

Stel het niet langer uit! Maken jongeren deel uit van jouw doelgroep? Aarzel dan niet om TikTok een kans te geven. De applicatie wordt met de dag populairder. Omdat er nog niet veel bedrijven op TikTok zijn kan jij daar in uitblinken.

2. Wees authentiek

De content op TikTok is luchtig en grappig, verkoop mag niet centraal staan of dat mag in ieder geval niet duidelijk zijn. Je mag nooit commercieel overkomen. TikTok is een manier om jouw bedrijf menselijk te maken. Je moet een verhaal vertellen, je publiek entertainen.

3. Frequentie

Elke video die je plaatst wordt altijd aan andere mensen getoond. Frequent video’s publiceren is daarom heel belangrijk. Éen om de dag is een goed begin, maar probeer dagelijks video’s te plaatsen. Nog beter is twee keer per dag posten.

4. Blijf proberen

Het is normaal als je niet meteen veel weergaven genereert. Probeer verschillende soorten video’s en strategieën en leer uit je voorafgaande video’s. Hou altijd in het achterhoofd wat jij je doelgroep kan bijbrengen. Welke meerwaarde hebben jouw video’s voor je publiek?

5. Houdt het simpel

Tot slot: neem jezelf niet al te serieus. Maak plezier op de app. Content op TikTok hoeft niet gefilmd te worden met duur filmmateriaal of gemonteerd te worden met dure software. Gebruik de in app video-tool en effecten en houd het simpel.