BMS en Pfizer lanceren het juiste ritme

Crea / News

Seniors

Eén op vijftien Belgen ouder dan 65 jaar heeft te maken met voorkamerfibrilatie of VKF, een hartritmestoornis die kan leiden tot een beroerte of trombose. Bristol-Myers Squibb (BMS) en Pfizer lanceren een bewustmakingscampagne en sensibiliserende website ‘Het Juiste Ritme’ om 65-plussers aan te sporen bij de huisdokter of cardioloog hun hartritme te laten controleren. VKF is makkelijk vast te stellen en te behandelen maar komt door een gebrek aan manifeste symptomen vaak pas aan het licht bij een beroerte.

VKF is een hartritmestoornis of aritmie die een onregelmatige en vaak abnormaal snelle hartslag veroorzaakt. Het hart slaat op hol en begint zeer onregelmatig te kloppen, vooral bij mensen met een hoge bloeddruk, slagaderverkalking of een hartklepprobleem. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die op hun beurt een trombose of een beroerte kunnen veroorzaken. Vijfenzestigplussers zijn de grootste risicogroep en vertegenwoordigen 70% van alle VKF-patiënten. Symptomen zijn hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst.
BMS en Pfizer slaan voor ‘Het Juiste Ritme’ de handen in elkaar met de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA), Belgian Stroke Council, OveRRslag en de Belgische Cardiologische Liga. Samen hopen ze het groeiende aantal Belgische VKF-patiënten een tijdige diagnose en gepaste behandeling aan te reiken. Vandaag is VKF met 150.000 patiënten de meest voorkomende hartritmestoornis, tegen 2050 zal dit cijfer verdubbelen. De laatste twintig jaar is het aantal ziekenhuisopnames wereldwijd te wijten aan VKF toegenomen met 60%.