Boer zoekt reclame

Vertaalde artikels

Sandrine Dans, een van de meest iconische figuren van RTL België, blijft verbazen met haar feilloze goede humeur en dynamische karakter. De ex-Miss België presenteert ‘La Matinale Bel RTL’ op de radio en helpt Belgische boeren op hun zoektocht naar de liefde in het tv-programma ‘L’amour est dans le pré’. Tegenover haar zit Vincent Mioc, managing partner en hoofd strategie bij Wildadvertising. Hij houdt van de bergen en reclame en bouwt dagelijks aan het imago van merken. - Josépha Coste         

                             

PUB: Vincent, zou jij het werk van Sandrine kunnen doen?

Vincent Mioc: De enige ervaring die ik heb met televisie zijn kleine passages op de RTBF. Stress had ik daarvoor niet. Zo’n korte ervaring kon ik wel aan. Maar bij een langere uitzending, zoals ‘l’Amour est dans le Pré’, speelt er toch ook een menselijke kant, dus ik denk dat je naast de juiste presentatietechnieken ook een zeer menselijke kwaliteiten moet hebben. Ik weet niet of ik zo’n connectie met de mensen zou kunnen maken voor de camera. 

Sandrine Dans: En wat met radio?

Vincent Mioc: Radio, da’s nog iets anders. Het lijkt me nog moeilijker dan televisie. Je spreekt in een microfoon en hebt niet het gevoel dat je luisteraars je zien. De connectie gebeurt dus enkel via je stem. Ik vind het dan ook bewonderenswaardig wanneer mensen erin slagen om een persoonlijkheid en een hele sfeer over te brengen met alleen maar hun stem.

Sandrine Dans: Dat klopt zeker. Maar televisie is een medium dat misschien meer doet wegdromen dan radio. Stiltes kunnen gemakkelijk gevuld worden door beeld. Bij radio ligt dat iets ingewikkelder. Je moet kleur en beeld overbrengen via je stem. Dat is inderdaad veel moeilijker. Radio is daarom de beste leerschool.

En jij Sandrine, zou jij het werk kunnen doen van Vincent?

Sandrine Dans: Ik ken de reclamewereld een beetje van buitenaf gezien. De Amerikaanse reeks ‘Mad Men’ vond ik fantastisch! Ik was er helemaal verslaafd aan. Het deed me een heel stuk geschiedenis ontdekken. Ik herinner me ook al die campagnes die de geschiedenis gemarkeerd hebben in de jaren 80 en 90, want ik ben zelf geboren in de jaren 70. Marlboro, Benetton,… Dat was het gouden tijdperk van de reclame. Het fascineerde mij. Maar ik heb het gevoel dat er vandaag een immense druk ligt op de reclamesector.  

Vincent Mioc: Ja, de reclamewereld is radicaal veranderd. Mijn vader, die in de jaren 70 zijn carrière in de marketing- en reclamesector beleefde, vertelt me dat toen en vandaag twee verschillende werelden zijn. Hij zat dichter bij het ‘Mad Men’-tijdperk. Ze hadden toen zelfs nog ‘apéromadammen’ die langskwamen op kantoor. Vier van de vijf dagen ging hij op restaurant met klanten en om 16 uur had hij gedaan met werken. Hij moest vooral relaties onderhouden, maar die tijd is vandaag voorbij. Vandaag zijn het relatief volle werkdagen, met veel druk bij zowel klant als bureau.

 

Sandrine, zou je ooit een reclamespotje willen draaien met Vincent? Zoja, wat voor een?

Sandrine Dans: Ik ben een moeilijke. Het kan misschien zelfingenomen klinken wat ik nu ga zeggen, maar dat is het niet. Wanneer je een publiek figuur bent, en dan vooral op Instagram, wat bij mij het geval is, komen er veel adverteerders bij je aankloppen. Ik maak er echter een punt van niet de ‘hotdog in de straten van New York’ te zijn, die hotdog die zegt “kom en eet!”. Ik wil niet te veel reclameborden dragen. Ik heb twee of drie merken gekozen waar ik ook echter achter sta. Vichy Laboratoires bijvoorbeeld. Ik hou van het team erachter, hun producten en waar ze voor staan.

In wat voor uitzending zou Vincent dan goed passen, Sandrine?

Vincent heeft veel expertise. Ik zie hem wel in een column passen, daarin kan hij op een eerlijke manier de boodschap overbrengen die hij wil rond een specifiek vakgebied. Zo denk ik aan wat François Lenglet doet, een journalist gespecialiseerd in economie die ik enorm apprecier omdat hij enorm to-the-point is en de dingen tegelijkertijd op een zeer leerzame manier uitlegt.

Hebben jullie een bepaalde mening over elkaars job?

Sandrine Dans: Ik ga heel eerlijk zijn: als ik reclame hoor dan wacht ik passief tot het voorbij is. Vooral op de nieuwe media heb ik het gevoel overspoeld te worden door advertenties. Ik weet nochtans heel goed dat reclame altijd heeft bestaan. Overal waar je kijkt is er reclame. Persoonlijk heb ik vooral moeite met advertenties waarbij de stem irritant is. Ik heb al gemerkt dat ik zo’n reclames op een negatieve manier onthou. Ik heb het dus soms moeilijk met reclame.

Vincent Mioc: Dat begrijp ik. Soms wordt reclame overgeacteerd. Toch denk ik dat het steeds hergebruiken van eenzelfde stem, slogan en ritme kan werken voor het doelpubliek. Wanneer iets je echt irriteert moet je er gewoon bij stilstaan dat je dan misschien niet in het doelpubliek ligt. Sandrine, jij legt al je energie in ‘L’amour est dans le pré’. Hoop je dat die uitzending jaren zal blijven lopen?

Sandrine Dans: Of dat zo zal zijn weet ik niet. Het is Wiet Bruurs, head of entertainment bij RTL, die het format aangekocht heeft. Al denk ik wel dat hij erop hoopt dat het zo lang mogelijk zal duren, zoals iedereen die zo’n concept aankoopt, maar terwijl goed genoeg weet dat de beperkingen steeds ingewikkelder worden. Zelf heb ik een kernteam samengesteld en werk ik met mensen samen die dezelfde filosofie hebben als ikzelf. Ik denk dat je het enkel zo kan volhouden. Het is wel zo dat er, naast ‘Le 71’ en ‘L’amour est dans le pré’ nog maar weinig shows zijn die een lange levensduur hebben. Maar ik ben wel van plan om ooit te stoppen hoor (lacht).