Bonka Circus en MKG laten regenboogslang door Brussel glijden

Crea / News

Van 22 oktober 2021 tot en met 29 mei 2022 krijgt de Australische Aboriginal kunst voor het eerst aandacht in het Museum Kunst & Geschiedenis onder de naam ‘Before Time Began’. Om de expo aan te kondigen deed het MKG een beroep op Bonka Circus voor de uitwerking van een communicatiecampagne en een PR-actie. Met het concept ‘Beleef de droomtijd’ tracht het museum mensen nieuwsgierig te maken en het debat te openen over de invulling van ‘tijd’ in het dagelijkse leven. 

De Droom is een mythische tijd waarin voorouderlijke Droomwezens, zoals de Tingari, de Zeven Zusters, de Regenboogslang en vele andere, de aarde, planten, dieren, mensen, water, sterren... geschapen hebben. Het woord "dromen" is van toepassing op deze wezens, maar ook op hun reizen en scheppingen. Vergeet echter elk westers begrip van tijd om deze Droomtijd te vatten, want het is een tijdloze tijd, een overaltijd. De schepping was, is en loopt verder. 

De Regenboogslang als focuspunt 

De communicatiecampagne staat volledig in het teken van de Regenboogslang. De communicatiekanalen bevatten het mythische wezen, gevuld met kunstwerken uit de expo. Doorheen het straatbeeld in Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant zal de slang terug vinden zijn die zich een weg baant naar het museum. Met een mix van OOH, social media, radio en televisie is er een brede media-aanwezigheid in bovenvermelde regio's. 

“Bij de uitwerking van dit concept vonden we de definitie van tijd en het belang van de Regenboogslang voor de Aboriginals ontzettend fascinerend. Ons Westers leven wordt massaal beheerst door tijd. Vullen we tijd nog in op de juiste manier? En hoe kunnen we mensen warm maken met het verhaal van de Regenboogslang? We zijn erg verheugd dat het MKG het maatschappelijk debat over tijd wil opentrekken met deze expo,” aldus Wim Michiels, accountmanager bij Bonka Circus.

Guerilla & PR: de Regenboogslang neemt Brusselse klokken over

Om de tentoonstelling aan te kondigen wil het MKG mensen ‘De Droomtijd’ laten beleven door alle tijdsaanduidingen, in én rond het museum, te vervangen door een regenboogslang. Deze regenboogslang is het mythisch wezen van de Aborignals dat het landschap vormde in een tijd die niet te duiden valt. Bonka Circus verving verschillende tijdsaanduidingen met een sticker of een doek, zoals de klok in Tour & Taxis en La Quincaillerie, met daarop ‘Beleef de droomtijd’. 

De tentoonstelling is oorspronkelijk een productie van de Fondation Opale in Lens (Zwitserland), Europa’s belangrijkste centrum voor Aboriginal kunst en cultuur. De kunstwerken in ‘Before Time Began’ zijn afkomstig uit afgelegen gebieden in Australië, ze werden op een correcte ethische wijze verworven en behoren grotendeels tot deze verzameling.

Credits

Client: Koninklijk Museum voor Kunst & Geschiedenis 
Client contact: Bruno Verbergt, Sylvie Pareyn, Aurélie Pierart, Anne Goffart, Kenneth Mottar 
Strategisch Directeur: Peter Verbiest
Creatief Directeur: Jesse Vanophalvens 
Client Service Director: Julie Proesmans 
Creatieve team: Patrick van Haperen, Raphael Kamp 
Art director: Patrick van Haperen
Designer: Gilles Valkenborg, Kenneth Mottar 
Accountmanager: Wim Michiels, Kim Devos
Producer stagiair: Xylia Kenens  
Videoproductie: Sander Dufourmont 
Animatie: VOLSTOK 
Productie stickers: Artist Screen
Mediabureau: ZIGT, Rapid Media 
PR-bureau: Be Culture, FLRISCH