Bonka Circus en vdk bank leggen Belgische bankierseed af

Crea / News

Binnenkort zullen Belgische bankiers een eed moeten afleggen. Dat is een beroepseed, zoals advocaten en dokters die kennen, die hen verplicht deontologisch te handelen. Het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem stond vorige donderdag op de agenda van het parlement. Vdk bank schakelt nu al een versnelling hoger. Hoe? Door de eed zelf al uit te schrijven en af te leggen, samen met Bonka Circus.

“We zijn blij dat er een Bankierseed komt voor de ruim 50.000 bankmedewerkers in ons land,” aldus Leen Van den Neste, CEO van vdk bank. “Maar we pleiten er wel voor dat die eed ver genoeg gaat. Een bankier die belooft om veilig en voorzichtig te bankieren? Dat is het olympisch minimum. Banken zouden ook moeten beloven om niet langer in fossiele brandstoffen te investeren, om rekening te houden met mensen- en arbeidsrechten. Om meer in te zetten op persoonlijk bankieren. Al die aspecten zouden niet mogen ontbreken in een moderne, Belgische Bankierseed.”

En dus publiceerde vdk bank de Bankierseed, zoals zij hem voor ogen hebben, als paginagrote advertentie in Het Nieuwsblad en Le Soir. Naast de klassieke waarden zoals eerlijkheid, vertrouwen en discretie bevat de eed ook meer verregaande beloftes rond ethiek en duurzaamheid. De 300 medewerkers van vdk bank zullen die eed als eerste in België ook afleggen.

“Bankiers hebben niet alleen een economische verantwoordelijkheid. Door de projecten die ze financieren, hebben ze ook ethische, sociale en ecologische verantwoordelijkheden. En dus dachten we: waarom wachten op de finale tekst? vdk bank heeft bijna honderd jaar ervaring met ethisch-duurzaam bankieren. Laat ons die eed zelf al even uitschrijven en afleggen. Het kan maar inspireren, toch?” zegt Barbara Dzikanowice, copywriter bij Bonka Circus.

Kwart Belgen voelt zich niet welkom

De Bankierseed is meer dan ooit nodig, vindt vdk bank, in een sector die steeds meer digitaliseert en zo ongewild het contact met consumenten uit het oog dreigt te verliezen. Dat kan op termijn tot minder vertrouwen in banken leiden. Een kwart van de Belgen voelt zich vandaag al niet meer welkom bij de bank en is op zoek naar menselijk contact: een vaste contactpersoon en persoonlijk advies. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging bij meer dan 1.000 Belgen door marktonderzoeksbureau Indiville in opdracht van vdk bank.

CEO Leen Van den Neste legt uit: “De digitale alternatieven om bankzaken van mens tot mens te bespreken, zijn voor veel Belgen onvoldoende. Ruim de helft vindt het problematisch om alles telefonisch of online te moeten regelen. De Bankierseed is een momentum om de bankensector meer bij de les te brengen en de maatschappelijke functie van een bankier weer centraal te stellen. Iedereen moet een goede band kunnen opbouwen met zijn bankier. Ongeacht je afkomst, geaardheid of hoeveel geld je op je rekening hebt staan.” ​

Buurland Nederland heeft op 1 april 2015 een Bankierseed ingevoerd. Met succes. Het aantal klachten over bankiers die zich misdragen daalde vorig jaar naar het laagste punt in zes jaar.

De Bankierseed van vdk bank is na te lezen op vdk.be/nl/nieuws/bankierseed en krijgt een prominente plaats in alle 61 kantoren van de bank.

Credits

Client: vdk bank 

Agency: Bonka Circus 

Client Contact: Leen Van den Neste, Wouter Van Besien, Sofie De Keyser, Elien Martens 

Account Manager: Elke Piron, Sara Dobrzynska, Sofie Van Craen 

Client Service Director: Julie Proesmans 

Strategisch directeur: Peter Verbiest

Creative Director: Jesse Vanophalvens, Karel De Mulder

Creatives: Johan Van Oeckel, Barbara Dzikanowice

Art Director: Fulya Toper 

FR Adaptation: Hugues Vanden Steen

Media strategy & buying: RCA Media

PR: Comm2You