Broeder- en zusterliefde eerst

Vertaalde artikels

Tussen broer en zus David en Julie Vandenbrande gaat het goed bij Carré Associates. De zaak zit al lang in de familie, want ze hebben het bureau overgekocht van hun ouders. - Frédéric Vandecasserie

Wanneer hebben jullie de zaak overgenomen?
Julie Vandenbrande: Onze ouders, die Carré Associates in 1986 hebben opgericht, zijn nu zo’n vijf jaar uit het bureau echt uit het bureau gestapt. Mijn broer en ik hebben  de zaak toen overgenomen, samen met Isabelle Gérard, die er al twintig jaar werkte.
David Vandenbrande: Het is eigenlijk geleidelijk aan gebeurd. In het begin was het vooral depanneren, pas later hebben we ervoor gekozen om definitief te blijven.

Kunnen jullie thuis nog iets anders praten dan het werk?
David Vandenbrande: Moeilijk, hoewel onze partners graag hebben dat we het van tijd tot tijd over iets anders hebben.

Julie Vandenbrande: Met onze ouders wel. Aangezien zij niet langer betrokken zijn bij het bedrijf is het logisch dat de gesprekken niet langer alleen over het werk gaan. We praten ook over gewone dingen aan tafel.
David Vandenbrande: Het grote voordeel is dat we geen vergaderingen moeten houden om over het werk te praten. Dat kan gerust op andere momenten en helpt om de dingen luchtig te houden.

Was dat een duidelijk plan, jullie ouders opvolgen ?

Julie Vandenbrande: Ik had daar eigenlijk nooit over nagedacht. Het leek mij vanzelfsprekend dat ik het werk van mijn ouders zou verderzetten. Ik had mijn studies niet eens afgemaakt toen ik bij Carré begon. Mijn diploma haalde ik pas in de avondschool.
David Vandenbrande: Ik heb mijn studies wel eerst afgemaakt. Ik denk niet dat mijn ouders per se wilden dat we in het bedrijf bleven. Ze hebben het ons in ieder geval nooit opgelegd. 

Moet je soms vergeten dat je familie bent bij het besturen van een zaak? 
David Vandenbrande:
Je moet werk en privé zoveel mogelijk proberen gescheiden te houden. Dat is niet gemakkelijk, vooral omdat we het niet anders kennen. Er werkt zelfs iemand bij ons die vroeger onze oppas was (lacht).
Julie Vandenbrande: Toch zijn we vooral broer en zus. Dat we samen aandeelhouder zijn, dat staat op de tweede plaats. We zijn heel anders maar tegelijk ook heel complementair, zowel qua temperament als qua vaardigheden. Doordat we broer en zus kunnen we onszelf blijven uitdagen zonder confrontatie aan te gaan.

David Vandenbrande: We lopen niet in elkaars weg. Vooral op bestuursniveau hebben we snel vastgelegd wie wat doet. 

Julie Vandenbrande: Misschien dat er in familiebedrijven minder competitie is. Wij hebben geen politieke agenda, wat in veel bedrijven wel zo is. Niemand probeert dus aan de macht te geraken, omdat iedereen weet wie het aan het roer staat. Dat zorgt voor een heel positieve sfeer.

Helpt het soms ook om broer en zus te zijn?

Julie Vandenbrande: Ja, om de eenvoudige reden dat we nooit aan elkaars motivaties twijfelen. We willen beiden dit familiale erfgoed laten openbloeien en ontwikkelen. Niets meer, niets minder. Ook in moeilijke tijden, wanneer we onze ploeg iets lastigs te vertellen hebben, helpt het om met twee te zijn. Samenwerken als broer en zus is sowieso gemakkelijker dan samenwerken als koppel. Onze werkrelatie stopt eens we thuis zijn, voor een koppel stopt dat nooit.

Hoe beleven de werknemers jullie co-leiderschap?

Julie Vandenbrande: Goed! Omdat we een verschillende rol spelen. Ze zullen mij bijvoorbeeld sneller in vertrouwen nemen omdat ik wat milder ben. Met als resultaat dat ik mij dus bezighoud met de human resources.

David Vandenbrande:  We hebben een goed evenwicht gevonden tussen onze relaties, die tussen ons en die met anderen, door onze kring wat te vergroten. Door Isabelle Gérard, die al 25 jaar voor ons bedrijf werkt, tot mede-aandeelhouder te benoemen. Dat voorkomt dat we steeds in familiale context blijven hangen. Zij haalt ons uit onze gewoontes en comfortzone. Perfect zo.

En jullie klanten?
Julie Vandenbrande: Doordat ik mijn familienaam behouden heb, denken velen dat we man en vrouw zijn! Neen, dat familiale aspect geeft hen vooral vertrouwen. Voor sommigen is het ook een mooie kans om te blijven samenwerken. We werken namelijk nog met klanten van onze ouders.