Brussel Mobiliteit pakt rijden onder invloed aan met Narcos... euh Barlos

Crea / News

Brussel Mobiliteit pakt uit met een campagne die handig misbruik maakt van de clichés uit succesvolle misdaadseries: de pseudoserie Barlos richt zich tot jongeren en herinnert hen eraan dat rijden onder invloed, ongeacht het vervoermiddel, een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen is.

Het is zomer en dankzij de exitstrategie kunnen we opnieuw vrienden ontmoeten. Met het heropenen van de restaurants en de terrasjes kunnen we dit weerzien vieren. Het is ook het moment om eraan te herinneren dat op pad gaan na een glas of joint niet zo onschuldig is, of het nu met de wagen, de fiets of de step is.

In 2019 speelde alcohol en/of drugs een rol in 11% van de ernstige ongevallen (met gewonde en dodelijke slachtoffers) in Brussel. In datzelfde jaar gaf een op de vijf Brusselaars tussen 18 en 34 (20%) toe de voorbije maand ten minste één keer onder invloed van drugs gereden te hebben. Een verontrustende vaststelling, die Brussel Mobiliteit ertoe aanzet om rijden onder invloed in al zijn vormen aan te pakken.

Tv-series zijn niet de realiteit!  

Affiches overal in de hoofdstad, teasers die al verschillende dagen de ronde doen op sociale media ... Wie gaat er schuil achter Barlos, de mysterieuze reeks die aangekondigd werd als 100% Brussels? Netflix? Neen, Flixar, een ‘productiehuis’ opgezet door Brussel Mobiliteit om zijn nieuwe preventiecampagne te promoten.

Met bekende Brusselaars als Kody, Martha Da'ro, Mourade Zeguendi en Silent Jill als medeplichtigen, maakt de campagne van Brussel Mobiliteit handig gebruik van clichés uit succesvolle Amerikaanse series zoals OzarkBreaking Bad en Narcos om haar boodschap duidelijk te maken en jonge maar ook minder jonge – Brusselaars eraan herinneren dat dergelijke tv-reeksen fictie zijn. Stoned of stomdronken door de straten van de stad racen en daar probleemloos mee wegkomen: dat is niet het echte leven!

221 000 controles in 2019, alleen al in Brussel

In de realiteit riskeren dommeriken die de baan op gaan met alcohol, drugs of geneesmiddelen in het bloed, een ongeval of een controle. “In Brussel gaan we voor vision zero, of nul verkeersslachtoffers. Alcohol en drugs in het verkeer zijn dan ook absoluut onaanvaardbaar. Daarom is het essentieel om hierover te sensibiliseren nu het normale leven min of meer op gang komt,” zegt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Verkeersveiligheid.

In 2019 voerde de politie meer dan 165.000 alcoholcontroles en 56.000 drugtests uit, alleen al in Brussel. De tests bestaan voor alle substanties en hun efficiëntie staat buiten kijf: drugs kunnen verschillende uren tot verschillende dagen na gebruik opgespoord worden met een speekseltest. De straffen zijn streng en nog zwaarder voor jonge chauffeurs, recidivisten en bij ongevallen met lichamelijk letsel. 

Ontdek op www.barlos.be alle campagnefilms, cijfers, tips en de getuigenissen van Kody, Martha, Silent Jill en Mourade. Concept en creatie zijn van de hand van François Daubresse en Maxim Deliege van VO Citizen.

 

  • Geen artikel