Brussels Airlines voor 100% naar Euroswings

Communication / News / Non classé (NL)

Brussels Airlines

Vanaf 2018 zal Brussels Airlines volledig geïntegreerd worden in de Lufthansa Group en onderdeel worden van de Eurowings Group. De gezamenlijke doelstelling van Lufthansa en Brussels Airlines is om de marktpositie van de Belgische luchtvaartmarkt verder te verstevigen.

Nadat Lufthansa en de aandeelhouders van de SN Airholding een akkoord bereikten over de modaliteiten van de volledige overname, besloot de Executive Board van Deutsche Lufthansa AG om de call optie voor de resterende 55 procent van de aandelen in SN Airholding uit te oefenen. De call optie wordt uitgeoefend voor 31 december 2016. De transactie zal begin januari 2017 afgerond zijn.

Na de overname zal Brussels Airlines een netwerk van van 23 lange afstandsbestemmingen en 79 bestemmingen in Europa opereren als onderdeel van de Eurowings Groep. Het merk Brussels Airlines zal na verloop van tijd aangevuld worden met ‘lid van de Eurowings Groep’. De vlootharmonisering die momenteel aan de gang is naar Airbus A320 vliegtuigen, wordt alvast verdergezet. Met haar vloot van 42 korte en middellange afstandstoestellen, inclusief twee ‘wetlease’ vliegtuigen, en negen Airbus A 330 langeafstandsvliegtuigen heeft Brussels Airlines haar passagiersaantallen gevoelig verhoogd. Tussen 2013 en 2015 steeg het aantal passagiers met 30% tot 7,5 miljoen. Op middellange termijn zijn investeringen voorzien om zowel de efficiëntie alsook de capaciteit van de korte en lange afstandsvloot verder te verhogen.

Verder zullen er dankzij de volledige integratie van Brussels Airlines in de Lufthansa Group op jaarbasis synergieën kunnen gecreëerd worden die jaarlijks kunnen oplopen tot een bedrag van meerdere tientallen miljoen euro. Brussels Airlines zal eveneens een belangrijke rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de Eurowings Group in een pan-Europees platform met een groot kort- en langeafstandsnetwerk.

Om persoonlijk het integratieproces te kunnen begeleiden zal Carsten Spohr, Bestuursvoorzitter van Deutsche Lufthansa AG, de Brussels Airlines Raad van Bestuur vervoegen als co-voorzitter naast huidig voorzitter Burggraaf Etienne Davignon. Lufthansa beschikt in 2017 over een meerderheid in die Bestuursraad, maar gedurende die tijd zullen beslissingen met consensus worden genomen. Van de Belgische bestuurders heeft Luc Coene besloten om wegens persoonlijke redenen ontslag te nemen. De Raad van Bestuur heeft daarom besloten om Bernard Marchant, CEO van de Rossel Groep, te co-opteren als nieuw bestuurslid. De Brussels Airlines Management Board, onder de leiding van CEO Bernard Gustin, blijft ongewijzigd. Er wordt daarnaast ook een Integratiecomité en een Adviesraad opgericht.