Bubka roept collega-reclamebureaus op om wereld mee duurzaam te maken

News / Sustainability

Bubka publiceerde een paginagrote oproep in het nieuwe PUB Magazine. Met een geactualiseerde versie van een iconische advertentie van reclame-godfather David Ogilvy spoort het bureau de sector aan mee het voortouw te nemen om merken duurzamer te maken.

Reclamebureaus zijn zelden grote ondernemingen. Maar ze hebben een enorme hefboom, omdat ze de marketingcommunicatie van merken aansturen, vindt men bij Bubka niet helemaal onterecht: "Ze hebben een belangrijke impact op de maatschappelijke agenda. Adverteerders en hun agency's kunnen een exponentieel effect creëren voor een duurzame economie. De consument verwacht bovendien dat merken hun verantwoordelijkheid nemen en verduurzamen. De consument zal ook meer en meer zijn merkkeuze daarvan laten afhangen."

Kansen voor het grijpen

Recent onderzoek toont dat er een belangrijk momentum is*. Verschillende generaties Belgen vinden de overgang naar een duurzame wereld belangrijk. Ze verwachten ook dat het bedrijfsleven op dat vlak meer inspanningen levert. Dit momentum zal na corona alleen maar groter worden. Het komende decennium zullen merken die falen in duurzaamheid erg snel hun relevantie verliezen. Tegelijk is er enorm groeipotentieel voor duurzame merken – indien ze erin slagen effectief te communiceren. De modellen die sustainability matchen met effectiviteit bestaan en hebben zich al bewezen.

Reclamebureaus moeten adverteerders op het goede spoor helpen

Als reclamebureaus het goed voor hebben met hun klanten, moeten ze volop inzetten op een duurzaamheids-wending in de reclame. Wim Vermeulen (Director of Strategy & Sustainability) en Raf Van Raemdonck (ceo) van Bubka verduidelijken: “Met onze oproep willen we een ‘sustainability category’ in de reclame-industrie creëren. Elk merk en elke product range moet daarin mee. Een merk dat succesvol wil zijn in de toekomst, mag niet aarzelen. Want de tijd dringt: voor het einde van dit decennium moeten we de kentering hebben ingezet.”

 

*De Duurzame Belg, Wim Vermeulen en prof. dr. Gino Verleye, Lannoo Campus, 2020