Cannes: de awards hors catégorie(s)

Cannes Lions vignette

Awards / News

Cannes Lions

De Cannes Lions zouden de Cannes Lions niet zijn als ze het feest van de reclame niet zouden afsluiten met bekroningen hors catégorie(s) - buiten de klassieke categorieën. Zo stonden de laatste avond de Lion of St. MarkCreative Marketeer of the Year, de bekroningen tot wereldwijd bureau, onafhankelijk bureau, netwerk, productiehuis en zowaar holding van het jaar op het programma, én een Grand Prix for Good.

Marcello Serpa

De Lion of St. Mark - genoemd naar Venetië als geboorteplaats van de huidige Cannes Lions - ging naar Marcello Serpa. De Braziliaan boekte zijn eerste successen bij GGK, DPZ and DM9. In 1993 ging hij aan de slag bij AlmapBBDO. Samen met José Luiz Madeira haalde hij het reclamebureau uit een diep dal om het terug op te bouwen tot een van de meest succesvolle van São Paulo. In 1993 keerde hij terug naar huis met de eerste Grand Prix van Latijns Amerika. Twee decennia later mag hij zich de meest bekroonde artdirector van Brazilië noemen. Hij won meer dan 160 Lions. Hij was twee keer juryvoorzitter en vier keer gewoon jurylid op de Cannes Lions.

Younghee Lee

Samsung Electronics mag zich dit jaar Creative Marketer of the Year noemen. Vorig jaar won Samsung 27 Lions. En dat mocht dit jaar beloond worden, vonden de organisatoren. Maar niet alleen om die reden. Younghee Lee, executive vice president of global marketing, mobile communications business van Samsung Electronics, nam de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst.

Thank You Creativity Cannes Lions Thumbnail

Daarnaast riepen de organisatoren ook dit jaar traditiegetrouw nog een Agency of the Year, Independent Agency of the Year, Production Company of the Year, Network of the Year en Production Company of the Year uit. Bureau van het Jaar was AlmapBBDO Sao Paulo, Onafhankelijk Bureau van het Jaar Droga5, Netwerk van het Jaar Ogilvy & Mather en Holding van het Jaar WPP. De Palme d'Or - jaja, die wordt niet alleen op het Filmfestival van Cannes uitgereikt ! - gaat dit jaar naar het Amerikaanse Tool. Maar de mooiste prijs was misschien voor het Amerikaanse 180LA uit Santa Monica. Het Californische bureau won de Grand Prix for Good voor 'Malak and the Boat', een animatiefilm voor Unicef uit de reeks 'Unfairy Tales'. De filmpjes uit die reeks starten als een sprookje maar nemen algauw een dramatische wending. In 'Malak and the Boat' zien we hoe het zevenjarige Syrische meisje Malak als enige vluchtelinge een overtocht overleeft op een bootje dat gevuld was met landgenoten.