Canon en Happiness steunen herstel foto's waterschade

Crea / News

Half juli kreunde ons land onder een van de meest vernietigende overstromingen in zijn geschiedenis. Het spoor van vernieling en de materiële schade die de zondvloed aanrichtte waren ongezien: huizen, auto’s, meubels, … maar ook foto’s werden beschadigd. Een ‘schade’ van minieme financiële waarde. Maar de emotionele waarde van zo’n foto is vaak onbetaalbaar. Door de plotse overstromingen werden duizenden foto’s zwaar beschadigd. Met de steun van Canon wil het project ‘ReStory’ nu helpen om zoveel mogelijk van die foto’s te herstellen. Een kleine, maar waardevolle bijdrage aan het emotioneleherstel van de regio.

Vooral Wallonië en meer specifiek de provincie Luik, kregen het half juli 2021 bijzonder hard te verduren omdat de Vesder, de Ourthe en de Maas de gigantische hoeveelheden regenwater niet meer verwerkt kregen. Letterlijk alles werd door het kolkende water meegesleept: 224.000 huizen werden beschadigd of vernietigd, 12.000 auto’s vernield, ontelbare meubels meegesleurd… en jammer genoeg verloren we ook vele levens. Sindsdien, ook vandaag nog, gaat de regio gebukt onder het trauma van de zondvloed. Geoffrey Hantson, Chief Creative Officer Happiness Brussels: “Tijdens de gigantische opruimingswerken zagen we op het TV-journaal bijzonder emotionele interviews. Slachtoffers vertelden dat de overstroming niet alleen volledige buurten had weggeveegd, maar ook duizenden herinneringen. Duizenden foto’s en albums werden door het kolkende water meegesleurd en zwaar beschadigd. Natuurlijk is dat veel minder erg dan al die levens die verloren gingen. En ook de financiële schade is miniem, in vergelijking met ganse huizen die zijn ingestort. Maar al die duizenden beschadigde foto’s, verloren herinneringen en verhalen… die hebben wél een enorm hoge emotionele waarde. En dáár konden we samen met Canon en andere partners wél iets aan doen: zoveel mogelijk van die beschadigde foto’s herstellen. Om zo een kleine steen te verleggen in het emotioneel herstel van de regio.

Lotte Smets, klinisch psycholoog: “Mensen zijn bang om te vergeten. Net daarom biedt een foto zo’n enorm gevoel van veiligheid. Want foto’s triggeren herinneringen in het brein. Dat verklaart de emotionele waarde ervan. Bij verlies wordt die emotionele waarde natuurlijk nog belangrijker want het is dan dat betekenis kunnen geven nodig is om te kunnen verwerken. En herinneringen - en dus ook foto’s - spelen daarin een cruciale rol. Dus, als je door een overstroming je huis verliest én ook nog eens je foto’s, dan verlies je eigenlijk dubbel door de angst om te gaan vergetenWat logisch is, want als alles wat we hebben opgebouwd wegvalt, dan kunnen we enkel  nog terugvallen op onze herinneringenDoor die beschadigde foto’s te herstellen, houdt ReStory de herinneringen levend van al die mensen die er net nu zo’n nood aan hebben. Herinneringen bieden in dit soort situatiessowieso veel steun, troost en kracht. Wat mij ook bijzonder raakt aan het ReStory-project is de verbindingen die het creëert. Dit gaat over een groep mensen die iets heel goed kunnen en zich belangeloos inzetten om het verdriet te helpen verlichten van een andere groep mensen. Ik vind dat heel mooi.”

Jacco Leurs, managing director van Canon Benelux: “Bij Canon kennen we de emotionele kracht van beelden en de verhalen die erbij horen. Daarom ook steunt Canon het ReStory programma voor de restauratie van foto's en wegeraakt waren door de verhalen die erbij horen. De resultaten zullen te zien zijn in een aangrijpende documentaire en een fototentoonstelling tijdens de Photo Days (het fotosalon) in Brussels Expo op 22, 23 en 24 oktober 2021. Het project zal een oproep zijn aan iedereen die door de overstromingen is getroffen en die beschadigde foto's wil laten restaureren. Zo kunnen deze mensen hun herinneringen intact houden en kunnen we helpen om hun verdriet wat verzachten.

Door de overstroming beschadigde foto’s kunnen gemeld worden via www.restory.photo.

De organisatie neemt dan contact op voor indiening en herstelling. De restauratie van de beelden is een gezamenlijk initiatief van Canon, het laboratorium Object care en tal van vrijwillige digital retouchers. De foto’s worden zo goed als mogelijk in hun oorspronkelijke staat hersteld door middel van een droog- en effenprocédé, gevolgd door manuele digitale correcties.

Credits

Agency: Happiness Brussels 

Client: Canon 

Client contact: Filip Vandenbempt 

Account Director: Mattias Vermeire 

Account Manager: Coline Hercot, Morgane Juget 

Chief Creative Officer: Geoffrey Hantson 

Creative Director: Katrien Bottez 

Concept Providers: Thibaut Castaing, Gil Gauniaux 

Photography: Stephane Opdenbosch 

Director/Editor: Simon Schuurman 

Head of Production: Bart Vande Maele 

Producers: Dominique Turnbull, Pascal Delfosse  

Head of Design: Dries Lauwers 

Design: Emilie Wauthelet 

Soundtrack: Jaan Hantson

Music: Jaan Hantson

Photo Editor: Antoine Melis/Tom Vandewiele 

Labo: Object Care 

Psychologist: Lotte Smets 

Special thanks: Lien de Leenheer