Canvas duikt het voorjaar in

Media / News

CanvasCanvas kan terugkijken op een sterk jaar en wil in het voorjaar van 2019 doorgaan op datzelfde elan. De zender had dit najaar (september tot en met november, live+7, 20-26 uur) een marktaandeel van 8,2% tegenover 7.5% in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend daarbij is de vaststelling dat de populairste programma’s tegelijk ook programma’s zijn met een grote maatschappelijke relevantie op het gebied van actualiteit, politiek, geschiedenis, economie en sociale thema’s. Wat ze gemeen hebben is dat ze nauw aansluiten bij wat leeft bij de mensen.
Netmanager Olivier Goris stelt nu, samen met de programmamakers en -gezichten, enkele blikvangers van het voorjaar voor. Zo maakt Tim Verheyden in Facebook en ik’ de balans op van 15 jaar Facebook, zowel in positieve als in negatieve zin. Hanne Decoutere laat kijkers in Hanne danst’ kennismaken met de wereld van het ballet, met als apotheose haar eigen optreden met Ballet Vlaanderen. Na ‘Thomas speelt het hard’ is dit opnieuw een toegankelijke manier om mensen warm te maken voor kunst en cultuur.
Gilles De Coster focust in ‘Misdaaddokters’ op het werk van wetsdokters en gerechtspsychiaters. Therapie biedt dan weer een ongezien intieme en toch discrete kijk op het werk van therapeuten en de problemen van hun patiënten. Jan Leyers knoopt na bijna 15 jaar weer aan met de succesformule van ‘Nachtwacht’: diepgaande debatten over grote thema’s voorbij de waan van de dag.

Later in het voorjaar werpt ‘Rwanda - Helen’ na de hel een nieuw licht op de genocide, vanuit Belgisch en persoonlijk perspectief. Eigen fictie is er met ‘Fiskepark’, een parodie op het ‘true crime’ genre met onder meer Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters. En Otto-Jan Ham presenteert de studentenquiz ‘De campus cup’.
Lieven Van Gils gaat in ‘VDB. Ik ben god niet’ op zoek naar de mens achter de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. Er komen ook nieuwe reeksen van ‘Belga sport’, ‘De kleedkamer’ (opnieuw met wielrenners) en ‘Extra time koers’. Ook de Europa League wordt op de voet gevolgd.
Met ‘My Brilliant Friend’ brengt Canvas internationale topfictie in de kerstvakantie, en ook in het voorjaar volgen er enkele reeksen die overal furore maken, zoals ‘Escape at Dannemora’, ‘Das Boot’ en nieuwe seizoenen van ‘La trêve’, ‘Ennemi public’ en ‘Occupied’. De veelbesproken BBC-reeks ‘Dynasties’ is dan weer een van de sterke internationale documentaires die de zender brengt. En Last but least zijn er nog de vaste waarden: ‘Terzake’, ‘De afspraak’, ‘De ideale wereld’, ‘Winteruur’, ‘Extra time’ en ‘Vranckx’.