#CBA20: Grand Prix for Good voor BBDO en State of the Arts

Awards / News

De Creative Belgium Awards 2020 leverden een Grand Prix for Good op. En wat voor een Grand Prix:  de campagne -60% culture’ van BBDO Belgium voor State of the Arts.

Grand Prix: -60% culture, BBDO Belgium for State of the Arts

De campagne van State of the Arts, een open artiestenplatform, wil aan het bredere publiek – en dus ook onze politici – duidelijk maken dat de cultuur waar wij vandaag van houden, er niet vanzelf is gekomen. Elke kunstenaar had/heeft kansen nodig om te experimenteren en te ontwikkelen. Die kregen ze vaak dankzij projectsubsidies. Het idee werd op dinsdagavond 12 november 2019 door BBDO voorgelegd op de actievergadering in de beursschouwburg. “We werken bijna dagelijks samen met acteurs, componisten, regisseurs,… Die zijn, voor ze enige bekendheid genoten, allemaal ooit begonnen als “projectje”. De 60% besparingen op projecten dreigen die vijver te doen uitdrogen. Het zette onze creatieven dinsdag aan het denken,”verduidelijkt creative director Sebastien De Valck. “Frederik Clarysse en Johan Van Oeckel (freelance) zijn vervolgens naar de actievergadering afgezakt om hun idee te pitchen voor zo’n 2000 artiesten en actievoerders. Toen iedereen enthousiast bleek werd in de werkgroepen meteen beslist om er samen in te vliegen.” De actie werd vanaf donderdagmiddag 12 uur gedeeld door 500 bekendste kunstenaars. De reactie van het publiek liet niet lang op zich wachten. De hashtag #thisisourculture verspreidde zich razendsnel, en de actie begon een eigen leven te leiden. Mensen maakten een filter waarmee ze hun profielfoto 60% geel konden maken en kleurden het platform in no time 60% geel.

Kunstenaars uit alle velden en mensen die hun protest willen tonen zijn aan de slag met de 60% gele vlakken. Theaterhuizen pakten uit met acties. Kaaitheater kleurde zijn website voor 60% geel en overplakte zelfs de affiches op de gevel gedeeltelijk. Andere huizen vroegen hun publiek om hun gezicht voor 60% te bedekken met een gele leaflet. Theatervoorstellingen over heel Vlaanderen eindigen met het publiek dat het podium bestijgt en een 60% gele foto van dit tafereel op Facebook.

In Hasselt exposeren anonieme artiesten 60% gele schilderijen in het straatbeeld. Muzikante Ioana Mandrescu deed een performance van Beethoven’s Moonlight Sonata waarbij 60% van de noten werden geschrapt. En dat zijn maar enkele van de initiatieven die overal op poten worden gezet.

Credits:
Agency: BBDO Belgium
Client: State of The Arts
Client contact: Tom Kestens
Creative Directors: Sebastien De Valck, Arnaud Pitz
Creatives: Frederik Clarysse, Johan Van Oeckel
Studio Director: Tom Nackaerts
DTP: Rob Goovaerts
Head of Production: Patricia Van de Kerckhove
Content manager: John Van de Pol
Video Editor: Jasper Vanhauwaert