Cegeka, KPMG en Microsoft België willen meer blockchain

Communication / News

Blockchain_Visuals_Digital SigningCegeka, KPMG en Microsoft België gaan samenwerken om diensten te leveren met blockchain, technologie om transacties te automatiseren. Organisaties brengen via blockchain informatie samen en kunnen zo op een veilige manier transacties verrichten zonder dat daar een trusted third party aan te pas komt, zoals een bank of een notaris. In de tripartite verleent KPMG zakelijk en juridisch advies, levert Microsoft de IT-infrastructuur en is Cegeka de integrator. Het samenwerkingsverband werd begin april opgestart in Nederland maar de drie partners gaan nu ook in België aan de slag. In een derde fase zal het trio zijn diensten ook in de rest van Europa aanbieden.

Met de samenwerking verkrijgen Cegeka, KPMG en Microsoft meer slagkracht om met behulp van blockchaintechnologie nieuwe toepassingen te ontwikkelen en bestaande processen efficiënter te automatiseren. Op dit ogenblik test Cegeka een concept voor het overdragen van eigendom in de financiële sector en KMPG werkt al samen met verzekeraars. “Voor een verzekeraar in Azië hebben we het proces van schadeaangifte geoptimaliseerd. De aangifte van persoonlijke schade verloopt nu via Smart Contracts op basis van de blockchain: eenvoudig en paperless voor de klant. Het principe is eenvoudig: de klant opent het schadedossier via de mobiele app en laadt er de bewijsstukken op. Van zodra alle documenten opgeladen en gevalideerd zijn, wordt het Smart Contract uitgevoerd in de blockchain en kan de terugbetaling gebeuren. Het zorgt voor minder werkdruk bij de verzekeraar en dus ook voor een aanzienlijke kostenbesparing,” vertelt Vincent Piron, partner bij KPMG.

“De toepassingen zijn legio,” zegt Sander van Loosbroek, director distributed ledger technology bij Cegeka. “Als je een onderpand voor een hypotheeklening digitaal kunt voorleggen, kun je je hypotheekvraag middels blockchaintechnologie ook aanbieden op een online financiële marktplaats. In de energiebranche zou zo’n marktplaats je toelaten om de energie van je zonnepanelen zelf te verkopen. Er is een stijgende vraag en we zijn klaar om blockchainprojecten van de voorzichtige proof-of-concept naar een productieniveau te tillen.”