"Check je ballen": Movember maakt mannelijke gezondheid bespreekbaar
November is Movember, de maand van sensibilisering rond mannelijke gezondheid. Het Jules Bordet Instituut organiseert op maandag 25 november het evenement ‘Check je ballen’ en nodigt jonge en minder jonge mannen uit om zich in een gezellige sfeer, rond een partijtje petanque, te komen informeren over hun gezondheid. Dit onuitgegeven event, met een schalkse knipoog, wil de dialoog openbreken voor gezondheidskwesties die vaak in de schaduw blijven: de mentale gezondheid van mannen, neveneffecten van mannenkankers en preventie. Dit event is een onuitgegeven samenwerking tussen zorgprofessionals en patiënten die enkele taboes willen kraken.
Mannen zwijgen liefst over hun fysieke of mentale gezondheid: er heerst angst om hun mannelijkheid te verliezen, en schaamte om erover te praten. Toch kunnen ook zij in de loop van hun leven te maken krijgen met kanker. Daarom is het essentieel het taboe rond de ziekte overboord te gooien, want hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op herstel. Met ‘Check je ballen’ komt deze realiteit op tafel: we sensibiliseren het grote publiek via adviezen van specialisten en getuigenissen van mannen die deze gezondheidsbeproeving hebben doorstaan. Een gewaarschuwd man is er immers twéé waard: een man die afrekent met zijn vooroordelen en een man die stappen zet om voor zichzelf te zorgen.
Dit project ontstond uit de samenwerking van drie partijen: het team van verpleegkundigen die adviezen en zorgverlening rond welzijn verstrekken (Danaë, Marie-Françoise, Mireille en Fiorella), Anhthi, de patiënte-experte van het Instituut, en Nicolas, een patiënt van het Instituut die maar al te goed beseft dat mannen de taboes rond hun gezondheid moeten overwinnen. Die laatste heeft als graficus bovendien vormgegeven aan het beeldmateriaal van deze campagne: een krachtig en treffend ontwerp dat iedereen aanmoedigt om deel te nemen aan deze uitwisseling.
Het petanquespel is het smoesje om met de geestige knipoog ‘Check je ballen’ de dialoog over teelbalkanker aan te gaan. Preventie van mannenkankers maar ook de geestelijke gezondheid en de uitdagingen waarmee mannen bij hun ziekte af te rekenen hebben. Gezondheidsprofessionals (artsen, verpleegkundigen, welzijnsexperts) zijn ter plaatse om workshops te leiden; ze bieden praktische adviezen zodat elke man – uiteraard na een partijtje petanque – huiswaarts gaat met een zak vol essentiële en nuttige informatie.