CIM-cijfers geven nieuwsmedia hoop

CIM / Communication / Media / News / Research

toa-heftiba-95457 unsplash newspapers kranten journauxDe geschreven pers afschrijven? Daar is het veel te vroeg voor. CIM publiceerde op 19 september de nieuwe Press Brand Reports “2018-Authentified”. Deze omvatten de belangrijkste resultaten van de bereikstudie 2018-2019, de resultaten van de sites en apps uit de CIM Internet studie (juni 2018-mei 2019) en de echtverklaarde verspreidingscijfers van 2018. De nieuwe Press Brand Reports “2018-Authentified” zijn hier beschikbaar.

Tezelfdertijd werd de nieuwe NRS Study voorgesteld, de persbereikstudie. Vooraf dient hier te worden opgemerkt dat de methodologie sterk veranderde ten opzichte van vorige metingen. Voor deze studie werd gewerkt met twee manieren van rekrutering. De studie is voor 75% gebaseerd op face-to-facegesprekken en voor 25% op online panels. Bovendien werd voor de face-to facegesprekken gewerkt met gezinnen en niet langer met individu's. Dat maakt de vergelijking met vorige periodes wat moeilijker, maar het CIM wil met deze nieuwe methodologie het volledige bereik, offline en online, beter inschatten.

Wat valt op? Wat eerder werd voorspeld, klopt: met het online bereik erbij gaat het weer beter met de pers. Nederlandstalige én Franstalige kranten gingen erop vooruit en bij de Franstalige kranten was die stijging zelfs groter dan bij de Nederlandstalige - hierbij kan worden opgemerkt dat de Franstalige kranten de voorbije jaren veel sneller daalden in bereik dan de Nederlandstalige.

Bij de tijdschriften zien we helaas niet dezelfde beweging: daar zijn meerdere titels die het alweer wat moeilijker kregen, al zijn er diverse titels die het wel goed doen. Hier is de markt veel volatieler. In het algemeen is er een lichte daling voor Nederlandstalige titels en een lichte stijging voor Franstalige titels. Niets is hopeloos. In ieder geval loont een digitale focus, zo blijkt.

Een voorbeeld? In Vlaanderen  verstevigen de nieuwsmerken van DPG Media hun positie dankzij de digitale groei. Het Laatste Nieuws blijft de absolute nummer 1. Met een dagelijks bereik van 2.245.000 lezers overtreft het nieuwsmerk (krant, digitale versie, website en app) zijn eigen record (+11%) en zo blijft HLN het grootste Belgische nieuwsmerk. Ook De Morgen groeit (+13%) en bereikt (krant, digitale versie, website en app) dagelijks 449.000 lezers. Krantenmagazine NINA groeit mee naar wekelijks 615.000 lezers en DM Magazine bereikt 200.000 lezers. De magazines van DPG Media bereiken maar liefst de helft van de Vlamingen (een groei van 6%). De showbizzmagazines (Dag Allemaal, Story, TV Familie, TeVe-BLAD) zijn goed voor 1.659.000 lezers. Dag Allemaal heeft hierin het grootste aandeel met 1.065.000 lezers en blijft het grootste magazine van België. Humo zet een mooie stijging van 10% neer, goed voor 604.000 lezers. Het maandblad Goed Gevoel/Vitaya behoudt zijn sterke positie met 544.000 lezers.

Roularta Media Group (RMG) had het de voorbije jaren niet op alle vlakken gemakkelijk, maar plukt nu naar eigen zeggen de vruchten van haar doorgedreven abonnementenpolitiek, zowel online als offline, met stijgende bereikcijfers voor zowel business- als vrouwenbladen. Met al haar titels samen bereikt de groep 43% van alle Belgen. Elke adverteerder die de hogere sociale groepen beoogt, bereikt met de Roularta-titels 1 op 2 Belgen in deze kwalitatieve doelgroepen. De lifestyle- en vrouwenbladen bereiken 4 op 10 vrouwen (38%). De nieuws- en business perstitels staan garant voor een bereik van 32% van alle mannen, en 36% van de businesspeople en decision makers.
De CIM Press 2018-2019 levert groeicijfers op voor het webbereik van alle mediamerken van Roularta Media Group. Bepaalde bladen verdubbelen zelfs het aantal surfers met als absolute topper Plus Magazine (+205%) gevolgd door Focus Vif (+163%), Steps (+157%), Feeling+GAEL (+107%), La Maison Victor (N+F) (+105%) en Trends Style (+89%). Ook in paper+digital groeien enkele nationale titels met meer dan 20%, zoals Data News (+28%), Trends Style (+24%) en Plus Magazine (+22%). Opvallend is de sterke stijging bij een aantal Franstalige titels zoals Flair (+29%), Femmes d’Aujourd’hui (+19%) en GAEL (+14%).
Dankzij de abonnementenpolitiek van Roularta evolueren de nationale vrouwelijke titels positief: Libelle+Femmes d’Aujourd’hui met 5% en Flair N+F met 11%. Feeling/GAEL blijft status quo.
Met het R Women Pack bereikt de adverteerder 42% van alle vrouwen of 2,1 miljoen dames (print+digital) met 19 inlassingen binnen een mediaplan op basis van Knack en Le Vif Weekend, Libelle, Femmes d’Aujourd’hui, Feeling, GAEL, Flair N+F, Plus Magazine N+F en Steps N. Ook de business mediamerken scoren bijzonder goed want Trends/Trends-Tendances noteert een stijging van 13% en bereikt nu 290.211 lezers. De lifestyle bijlage Trends Style evolueert sterk positief met +24% in print+digital. Data News scoort "fenomenaal" met +28% in paper+digital lezers en +49% in surfers.
Knack+Le Vif/L’Express blijft stabiel en is met een bereik van 776.641 Belgen de grootste nationale nieuwstitel. Knack Weekend+Le Vif Weekend stijgt met een derde
(+29%) en Knack Focus+Focus Vif met meer dan de helft (+56%). Sport/Voetbalmagazine+Sport/Foot Magazine daalt met 12% en bereikt wekelijks 438.515 sportfanaten. Het R News pack garandeert een bereik van 1,3 miljoen lezers (print+digital) met de 6 Belgische newsmagazines Knack, Le Vif/L’Express, Trends, Trends-Tendances, Sport/Voetbalmagazine en Sport/Foot Magazine.
De West-Vlaamse provinciekrant groeit ditmaal met +13% in print+digital en +60% in web, dankzij de abonnementen. De Free Press-titels van de groep dalen in print+digital maar hun webbereik stijgt sterk: De Zondag +49% en Steps + 60%. In print+digital bereikt De Zondag anderhalf miljoen Vlamingen. Het netwerk van bakkers breidde uit naar supermarkten, wat het bereik nog zal verhogen. Het regionaal lifestyle magazine Steps informeert 342.808 lezers.