CIM-cijfers: radio in goeden doen

CIM / Media / News / Research

CIM LOGOHet CIM heeft vanmorgen de nieuwe luistercijfers voor de Vlaamse radiomarkt bekend gemaakt. Deze resultaten bestrijken de periode van 8 april tot en met 3 juli 2017.

Qmusic groeit bij de zenderdoelgroep 18-44 jarigen van 18,6% (vorige golf) naar 20,1% marktaandeel. Ook bij de 18-34 jarigen stijgt Qmusic van 19,9% (vorige golf) naar 22%. Op 12+ haalt de radiozender 11,1%. Joe haalt 11,5% op zenderdoelgroep 35-54 jarigen en 7,3% op 12+.

« De cijfers zijn in lijn met onze verwachtingen, » vertelt Iwan Reuvekamp, programmadirecteur radio bij Qmusic. « We schrijven voor beide merken een sterk verhaal. Fijn te zien dat Qmusic deze keer groeit en traditioneel sterk staat in de lente door onder andere de Foute maand. Ondertussen hebben we er al een zomer vol live-muziek aan de kust opzitten en is er morgen nog een Sunset Concert met Oscar & The Wolf. De week erna sluiten we de deuren van ons succesvolle Q-Beach House en knallen Sam & Heidi en Maarten & Dorothee terug vanuit Vilvoorde het najaar in. Bij Joe zijn Sven & Anke al enkele weken terug opgestart en ook Raf & Rani, Evi Hanssen en Kris Wauters zijn klaar voor het najaar. »

Ook de De VRT-radionetten houden hun sterke positie van de vorige metingen vast. Samen hebben de radionetten van VRT – Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM – een marktaandeel van 64,4 procent.

« Opnieuw kan VRT radio mooie luistercijfers voorleggen, » aldus Els Van de Sijpe, manager radio. « Elk op hun manier slagen onze netten er dagelijks in om een herkenbare en vertrouwde compagnon te zijn voor hun luisteraars. Radio 2 en MNM laten opnieuw stijgingen optekenen: Radio 2 bereikt dagelijks ruim 1,3 miljoen Vlamingen, MNM blijft de grootste zender bij jongeren (12 tot 24 jaar). Studio Brussel blijft zeer stabiel, Klara kent een lichte daling net als Radio 1. Dat is niet onlogisch, Radio 1 is de referentie voor nieuws en informatie. De actualiteit was dit jaar minder hectisch tijdens de periode waarin werd gemeten, van april tot juni: in 2016 was dat vlak na de aanslagen, en tijdens de Brexit en het Europees Kampioenschap voetbal. »

Het cijfer dat bij VRT radio het meest in het oog springt is de nieuwe stijging bij Radio 2. « Wat een heerlijke vaststelling dat Radio 2 volgens deze nieuwe cijfers groeit bij alle leeftijdsgroepen, » zegt Jan Knudde, nethoofd Radio 2 heugelijk. « Als de grootste familie willen wij verschillende generaties verbinden met optimisme, een brede muziekmix en verhalen van echte mensen. Dat alle generaties dit weten te smaken, is het mooiste compliment dat onze luisteraars ons kunnen geven. »

Het marktaandeel van Nostalgie op 12+ daalt echter van 5,9% in de tweede golf van vorig jaar naar 5,4% bij deze golf. Op de kerndoelgroep 35-54 scoort de zender evenwel een marktaandeel van 7%.

« We zijn ontgoocheld in deze resultaten, die voor het eerst een daling in dag- en weekbereik vertonen, » vertelt algemeen directeur Dirk Guldemont. « Bij de vorige golf werd nog het hoogste weekbereik in de geschiedenis van onze zender genoteerd; een zekere terugval was dan ook onvermijdelijk. We menen dat het historisch lage bereik van de totale radiomarkt en met name in de kerndoelgroepen 25-34 en 35-54 zich extra hard laat voelen in de cijfers van Nostalgie. We richten onze blik dan ook graag op dit najaar, waarin onze muziek en presentatie verder aangescherpt zullen worden en we met verrassende acties zullen uitpakken. Zo slagen we er ongetwijfeld in opnieuw meer luisteraars aan te trekken. Nostalgie beweegt met de glimlach mee op het ritme van de dag. Stefan & Sofie staan samen met Vlaanderen op tijdens De Goeie Morgen, gevolgd door Yves@Nostalgie. Tijdens het middagblok bepalen de luisteraars de playlist bij Draai Maar, Domi. De namiddag spendeer je in het goede gezelschap van Astrid. De avondspits trotseer je moeiteloos samen met Johan in de Nostalgie Roadshow. »