CIM past TV currency aan

CIM

CIM / News / Research

CIM
Vanaf 1 januari 2016 zal het CIM bij de kijkcijfers voor televisie het uitgesteld kijken tot zeven dagen na uitzending meten i.p.v. de huidige zes dagen. Het CIM volgt op deze manier de huidige Europese standaard van Live+7+Guests.
Sinds 2010 wordt in de TV-meting het uitgesteld kijken (TSV, time shifted viewing) mee in rekening genomen. Daarbij meet het CIM uitgesteld kijken via de pauzeknop van de set-top box, het bekijken van opnames (op set top box, DVD,...) of door een programma op te vragen via een app of het menu van de set-top box. Ten minste, zolang het een programma betreft dat in de afgelopen dagen is uitgezonden op één van de zenders in de TV-meting.
Tussen 2010 en 2015 is het aandeel van uitgesteld kijken gegroeid van minder dan 3% naar bijna 8 % van het totale televisiekijken in het noorden en van minder dan 2% naar bijna 6% in het zuiden van het land.
 CIM-tabel
Bovendien is uit onderzoek in 2013 en 2015 gebleken dat er ook op de 7de dag na uitzending nog geregeld uitgesteld gekeken wordt, bijvoorbeeld door mensen die de aflevering van vorige week bekijken net voor de nieuwe aflevering uitgezonden wordt.
Het aandeel van TSV ten opzichte van Live TV zal vanaf 1 januari 2016 licht stijgen. De verwachting is dat de ratings voor 4+ voor Totaal TV met een grootteorde van 0,2% zullen stijgen, omdat er meer content geïdentificeerd zal worden. Dit zal ten koste gaan van Other Screen Usage, het gebruik van het TV-toestel dat niet als TV-kijken herkend wordt.