Colruyt Group belooft dat tikkeltje extra

Innovation / Marketing / News / Retail

kaart - xtra

Colruyt Group lanceert  de Xtra-klantenkaart. Dat is één flexibele groepsklantenkaart die vanaf 4 april gebruikt kan worden door 3,7 miljoen klanten, in ruim 600 winkels en afhaalpunten van Colruyt, OKay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group, Collect&Go, Dreamland, Dreambaby en ColliShop. Vanaf het najaar van 2017 komt ook DATS 24 erbij. Voor de klanten die het liever mobiel houden, is een Xtra-app ter beschikking.

Xtra wordt een soort persoonlijke assistent. Alle winkels en webshops van Colruyt Group hebben hun eigen promoties en aanbiedingen, en om het de klant extra makkelijk te maken, zal hij met Xtra automatisch en onmiddellijk recht hebben op de respectieve voordelen bij elke formule. “Met deze unieke service willen we het leven van onze klanten vergemakkelijken en hen vooral eenvoud bieden in een samenleving die al complex genoeg is”, licht COO Frans Colruyt toe. Op lange termijn zou de retailer ook de winkelformules Cru en ZEB en de activiteiten van Colruytgroep Academy in het verhaal kunnen meenemen. In theorie kan de groep de kaart ook openstellen voor derde partijen, lees: andere retailers. Maar dat is voorlopig niet aan de orde. En Frans Colruyt belooft dat de nieuwe app straks helemaal conform de nieuwe Europese regelgeving (AVGB of GDPR genoemd). De kaart is ook persoonlijk, er komen geen 'gezinskaarten', ook al omdat de samenstelling van gezinnen snel kan veranderen (kinderen gaan het huis uit, mensen scheiden,...).

iPhone6 - xtra-APP 2

De nieuwe kaart wordt vanaf 4 april thuisbezorgd bij 3.700.000 klanten in België en Luxemburg en vervangt de bestaande klantenkaarten van Colruyt, OKay, Bio-Planet en Dreambaby. Overstappen is de eenvoud zelf; de betrokken klant kan de kaart meteen gebruiken na ontvangst. Voor klanten die het liever mobiel houden, is er ook de Xtra-app. Die geeft klanten in de winkels dezelfde voordelen als de Xtra-kaart. Klanten hebben met de Xtra-app hun klantenkaart altijd op zak. Bovendien kunnen ze verschillende mobiele betaalapps (Bancontact, KBC of SEQR) aan de Xtra-app linken, zodat ze ermee kunnen betalen. Ten slotte zorgt Xtra online voor meer vereenvoudiging en gemak. Met de Xtra-login heeft de klant voortaan met één gebruikersnaam en paswoord toegang tot alle webshops. De Spar-winkels die tot Colruyt Groep behoren hadden tot nu geen klantenkaart, men was er al langer vragende partij.

Colruyt Group evolueerde door de jaren heen naar een hechte groep. Frans Colruyt: “We willen er bewust met verschillende winkelformules zijn voor onze klanten.” Klanten hebben immers verschillende behoeften en noden tijdens de verschillende fasen in hun leven, en met de verschillende winkelformules kan Colruyt Group hier telkens een gepast antwoord bieden. “Deze gemeenschappelijke kaart maakt het tegelijkertijd heel tastbaar dat we een (h)echte familie van bedrijven zijn, met gedeelde waarden en ambities”, aldus Frans Colruyt.

Via Xtra zal Colruyt Group zijn informatie, voordelen en (winkel-)aanbod nog meer kunnen afstemmen op de interesses en noden van zijn klanten, in elke fase van hun leven. Enerzijds kan de klant via zijn Xtra-login zijn persoonlijke gegevens zelf beheren, en zelf aanduiden welke folders en nieuwsbrieven hij wil ontvangen. Later wordt het mogelijk om een aantal voorkeuren voor producten, merken, voedingspatronen e.d. in te geven. “Belangrijk hierbij is dat de klant meester blijft over zijn gegevens. Hij kan ze dus op elk moment aanpassen of verwijderen”, stipt Frans Colruyt aan. Anderzijds zal de klant beter bediend worden met relevante aanbiedingen, folders en communicatie op maat doordat Colruyt Group via Xtra meer inzicht zal krijgen in zijn aankoopgedrag en behoeften bij de verschillende winkelformules.

Colruyt Group heeft veel tijd en middelen geïnvesteerd in de ontwikkeling van zijn gemeenschappelijke klantenkaart en bijbehorende app en login. Het was een omvangrijke operatie, van de integratie van IT-systemen en databanken tot de verspreiding van de kaart naar 3.700.000 klanten en alle communicatie errond. “We zijn heel erg fier op deze nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van onze groep. We willen hier de komende jaren een positief vervolg aan breien. In het najaar van 2017 krijgen klanten met Xtra de voordelen van DATS 24. Op lange termijn kunnen we ook onze winkelformules Cru en ZEB in het verhaal meenemen”, besluit Frans Colruyt.

kaart app pas-xtra