Colruyt richt vizier op suiker, vet en zout

colruyt-2

News

colruyt-2Colruyt Group draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en werkt daarom aan een meer evenwichtige voeding, met het oog op de volksgezondheid en het welzijn van zijn klanten. Omdat Colruyt Group deze verantwoordelijkheid op een structurele en systematische manier wilde opnemen, lanceerde de groep in 2014 een programma om de voedingswaarde te verbeteren van zijn huismerken Everyday, Boni Selection en Boni Bio, met behoud van de smaak. Directeur Stefan Goethaert, verantwoordelijk voor de productverduurzaming bij Colruyt Group: “We zijn altijd al heel alert geweest wat betreft de kwaliteit en samenstelling van onze eigen merken, en sinds 2014 is dit project verder in een stroomversnelling gekomen. Vandaag, op Wereldgezondheidsdag, willen we hier graag een update over geven. Het is de bedoeling dat onze diëtisten al onze voedingsproducten doorlichten. Waar nodig en waar mogelijk gaan we systematisch de voedingswaarden verbeteren, bijvoorbeeld door de suiker- en zoutgehaltes te verlagen of door vezels toe te voegen. We verminderen ook vetgehaltes of vervangen de verzadigde vetten door betere vetsoorten die rijk zijn aan poly-onverzadigde vetzuren. En in bereide maaltijden verhogen we het aandeel groenten.”

colruyt-2

Colruyt Group beschikt over een eigen ploeg voedingsspecialisten die de kwaliteitsverantwoordelijken ondersteunen. Sinds de start van het programma hebben zij al 23 productcategorieën onder de loep genomen. Voor een 250-tal producten werd een verbetertraject opgestart, in nauwe samenwerking met de producenten. Momenteel ligt er al een honderdtal verbeterde producten in de rekken, waaronder de Provençaalse saus van Boni Selection met 94 % minder vet, de aardbei-yoghurtdrink van Everyday  (6.5 % minder suiker) en de bereide maaltijd Boni Selection Blinde vink met uiensaus (47 % minder zout).  De operatie wordt voortgezet met de rest van het assortiment en uiteraard wordt voortaan ook de voedingswaarde van alle nieuwe producten grondig bekeken, zo meldt de retailer.

In het kader van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan bereidt de regering een aantal maatregelen voor om de hoeveelheden suiker en vet in onze voeding te verminderen. Het gaat vooral om fiscale ingrepen, zoals de in 2015 ingevoerde suikertaks op frisdrank. “Wij stellen voor dat de regering de gezondheidstaks gebruikt als stimulans voor de voedingsproducenten om de voedingswaarde van hun producten te verbeteren”, vindt Frans Colruyt, chief operating officer Colruyt Group. “De producenten zouden zich kunnen engageren om een verbeterplan te volgen dat afgesproken is met de overheid. Als ze de vooropgestelde streefdoelen halen, zouden ze kunnen genieten van een taksverlaging. Op die manier zou de gezondheidstaks echt bijdragen aan de verbetering van onze voeding.”