CONNeXT zet Vlaamse AV-producties in etalage

Media

ConnextVan 8 tot 10 oktober vindt in Gent de derde editie plaats van CONNeXT, het exportplatform voor film- en televisieproducties van Flanders Image, de internationale promotieafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Een honderdtal internationale film- en tv-professionals komen er samen voor drie dagen van presentaties en screenings van Vlaamse films en tv-reeksen, ontmoetingen met regisseurs en producenten en netwerkmomenten voor de Vlaamse sector van de audiovisuele creatie. Daarnaast is er ook plaats voor reflecties over de toekomst van film en televisie.

Tijdens drie intense dagen worden in totaal 54 speelfilms en tv-reeksen voorgesteld in verschillende stadia van productie: van projecten in ontwikkeling over works-in-progress tot recent afgewerkte films en reeksen. CONNeXT is ook een uitgelezen kans voor de Vlaamse audiovisuele creatiesector om kennis te maken en te netwerken met een internationaal publiek van sales agents, aan- en verkopers, festivals en zenders. Op de vorige editie van CONNeXT in 2017 werden o.a. Girl, Patser en Tabula rasa voorgesteld, producties die het vervolgens uitzonderlijk goed hebben gedaan op de internationale markt. Dit jaar staan o.m. nieuwe projecten van Tim Mielants (De Patrick), Patrice Toye (Muidhond), Sven Huybrechts (Torpedo) en Gust van den Berghe (Wees blij dat het regent) op het programma. Bij de afgewerkte films die worden gescreend vinden we Angel van Koen Mortier, Coureur van Kenneth Mercken en Niet Schieten van Stijn Coninx.
Daarnaast is het televisieluik van CONNeXT sinds dit jaar uitgebreid tot een volwaardig programma- onderdeel, met presentaties van nieuwe reeksen van o.a. Tim Van Aelst (Studio Tarara), Adil El Arbi & Bilall Fallah (Grond), Jan Eelen (Callboys 2) en Wouter Bouvijn (De twaalf). Ten slotte wordt ook een selectie afgewerkte fictiereeksen vertoond, waaronder De dag, Over Water, De bende van Jan de Lichte en Undercover. De beste presentatie van een speelfilm in productie op CONNeXT wordt bekroond met de In Flow Work Progress Award, de beste pitches maken kans op de Lites Perfect Pitch Award. Beide worden uitgereikt door een jury van internationale filmprofessionals. Vorig jaar werd Girl van Lukas Dhont bekroond als beste work in progress. De film werd later geselecteerd voor het Festival van Cannes, won er vier prijzen waaronder de Caméra d’Or en is vandaag bezig aan een indrukwekkende festivalcarrière.
Naast de presentaties en screenings van films en tv-reeksen is er op CONNeXT plaats voor reflecties over de toekomst van film en televisie, met keynotes, lezingen en panelgesprekken. Het volledige programma is terug te vinden op connext.flandersimage.com.